/
236 Views0
koronavírus

Érdemes tudnunk a választ néhány aggasztó, ám annál fontosabb kérdésre!

1. Mennyire fertőző a SARS-CoV-2 vírus, amely a COVID-19-et okozza? (SARS-CoV-2: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2; COVID-19: Coronavirus Disease 2019)
Összehasonlítva az influenzával, amely 1,3-1,5 személyre terjed át (azaz 10 influenzás 15 másik embert fertőz meg), a COVID-19 terjedési aránya átlagosan 2,5-3. Ez azt jelenti, hogy 1 beteg ember 3 masiknak adja át a betegséget. Ez exponenciális növekedést jelent , ha nem történik beavatkozás társadalmi elkülönítési intézkedések révén. A járvány megszűntetéséhez az átviteli aránynak 1 alá kell csökkenie. Összehasonlításképpen, a kanyaró átviteli aránya 12-18! Tehát vannak ennél fertőzőbb vírusok is!
A jó hír az, hogy egy 55.000 kínai fertőzött beteggel végzett vizsgálatban 9 évesnél fiatalabb beteget érintő halálesetet nem regisztráltak. A legtöbb haláleset időskorúak és/ vagy más, krónikus betegségben (légzőszervi, kardiovaszkuláris, vese- vagy cukorbetegség, stb.) szenvedők körében következett be.

2. Mennyi a lappangási idő?
Egy nemrégiben, 2020. március 10-én közzétett tanulmányban (Annals of Internal Medicine) átlagosan ötnapos lappangási idószakot állapítottak meg. A 181 megerősített eset közül a legtöbbre ez az 5 napos időszak volt jellemző. Csak 4 fő esetén volt a lapppangás 11 napnál hosszabb, és mindössze 100-ból 1 esetben 14 napnál hosszabb. 5 nap az átlagos lappangási ideje a víruscsalád többi vírusának (SARS, MERS) is. Ezt az adatot ismerve, megérthetjük, miért elvárás a 14 napos önelszigetelés vagy karantén, amelynek során egészsgéügyi intézkedések szükségesek, mint aktív állapotellenőrzés és a társas kapcsolatok visszaszorítása és követése.

3. Mikor, milyen mértékben jelentkeznek a tünetek, illetve milyen arányban súlyosbodik a betegek állapota?
Mint ahogy már említettem, valahol 5 napon belül fordulnak elő, de vannak olyan ritka esetek is, amikor a fertőzést követően 2 napon belül, vagy rendkívül ritkán 2 héttel később jelentkeznek a tünetek. A WHO szerint az esetek 8%-a enyhe vagy közepes, az esetek 15%-a súlyos oxigénellátást igényel, míg 5%-nak komoly lélegeztetésre van szüksége. Az esetek súlyosságát a tüdő megfertőződése okozza. A koronavírus okozta vírusos tüdőgyulladás különböző mértékben blokkolja az oxigén szállítását a vérbe, és oxigénpótlást vagy lélegeztetést tesz szükségessé. Általában az 1-19 évesek nem érintettek. Olaszországban az elhunytak átlagos életkora 81 év volt. Közel 70%-uknak volt más krónikus betegsége is, mint cukorbetegség, szívbetegség, stb. … és csak alig több mint 10% -uk volt 50-70 év közötti. 10 haláleset közül 8 férfi és 2 nő, tehát ismét a hölgyek vannak előnyben.

4. Mikor fertőző a SARS-CoV-2 hordozó? Mikor a leginkább fertőző?
Az influenzával szemben, ami már a lappangási idő alatt is fertőz, úgy tűnik, hogy a COVID-19 esetén a betegség az első tünetek megjelenésekor válik erőteljesen fertőzővé. A lappangási időszak sokkal kevésbé veszélyes.

5. Mennyi ideig tart a betegség, a tünetektől a gyógyulásig?
Enyhe esetekben néhány nap, súlyosabb esetekben általában 2 és 6 hét között.

6. Lehetséges a betgséget kétszer elkapni vagy újra megfertőződni?
Valószínűleg nem, az erre vonatkozóan bejelentett esetek egyáltalán nem egyértelműek. A kutatások jelenleg is folynak.
Bizonyos vírusszám alatt nem mutatja ki a teszt a megfertőzöttséget, tehát negatív eredményt születik. Viszont, amikor a szaporulat eléri a kimutatható mennyiséget, pozitív eredményt kapunk egy ismételt ellenőrzés során.

7. Mit tehetünk a COVID-19 hatékony megelőzése és leküzdése érdekében?
Tegyünk eleget a kormányzati követelményeknek, és járjunk el azzal összhangban, amit a vendégeinknek is tanítunk Mezőménesen: gyakoroljuk továbbra is a Newstart program alapelveit, amely többek között hangsúlyozza a (lehetőleg természetben végzett) testmozgás, az egészséges, teljes értékű ételekben gazdag táplálkozás, a megfelelő pihenés és nem utolsó sorban a mennyei Atyánk iránti bizalom fontosságát!

Rövidesen videóüzenetben küldünk további tájékoztatást!

A jó Isten védelmét és áldásait kívánjuk Ön és családja számára,
Dr. Nicolae (Miklós) Dan, Mezőménesi Életmódközpont