/
7,609 Views0
agyvérzés

Agyvérzés: A család barátai Mariát életerős, népszerű, társasági, pozitív gondolkodású és mindig vidám személynek ismerték. Valahányszor megjelent egy társaságban, valósággal vonzotta maga köré a többi hölgyet. Harminckilenc éves korában szülte a negyedik gyermekét. Szülés után két nappal agyi érkatasztrófát szenvedett, amelynek következtében jobboldali bénulás állt elő, képtelenné vált a kommunikációra és egy ideig még közeli rokonait sem ismerte fel. Évekig elhúzódott a nehéz gyógyulása. S miközben Maria testileg és lelkileg egyre jobban érezte magát, családja arra lett figyelmes, hogy megváltozott, mintha egészen más ember lett volna.

A változás

Korábban szinte sosem sírt, ám az agyvérzés után, főleg az első két évben gyakran minden ok nélkül sírásra fakadt. Mindenki észrevette, hogy betegsége után Maria már nem az a személy, akit valaha ismertek. Visszahúzódott, depressziós lett, szégyenlősebbé vált, s egyszerűen kerülte azt a társaságot, amelynek valamikor a vezéregyénisége volt. Ezenfelül nehézkessé vált a beszéde és sokkal több időre volt szüksége egy egyszerű kérdés megválaszolásához is.

agyvérzés

Pszichikai-érzelmi változások

Az agyi érkatasztrófa első nyilvánvaló következménye a különböző fokú testi fogyaték, ami betegenként változó, ám ez „követeli” a legtöbb segítséget. Más következményei is vannak a betegségnek, s ezek látszólag nem annyira súlyosak, ám a valóságban gyengeségre utalnak. Ezek az agyvérzést követő pszichikai-érzelmi változások. Ha kellőképpen tájékozódtunk ezekről a következményekről, akkor jótékonyan viszonyulhatunk hozzájuk. Ez pedig hozzájárulhat a beteg lelki egészségéhez, de a családja egészségéhez is. Sőt, mi több, sokkal gyorsabban következik be a neuromotorikus gyógyulás, ha kellő figyelmet szentelünk a pszichikai, érzelmi gyógyulásra.

Lehet, hogy a családjában, vagy ismerősei körében átélt hasonló tapasztalatot, amely nem csak a hirtelen agyvérzést szenvedett beteg számára megrázó, hanem a családja, az őt ápoló, gondozó személyek számára is. A túlélők zöménél pszichikai, érzelmi zavar lép fel, s a betegek egyharmadánál ez súlyos problémát jelent. Ezért nagyon fontos, hogy úgy az agyvérzést szenvedett személyek, mint közeli hozzátartozóik is értsék meg azokat az érzelmi változásokat, amelyek az agyi érkatasztrófa természetes velejárói.

Nehezen lehet felismerni

A fizikai következmények könnyen észrevehetők, az érzelmi és gondolati szintű változások okozta magatartásváltozás azonban nehezebben határozható meg az agyvérzés következményeként. Ám ennek elhanyagolása romboló feszültségekhez és nézeteltérésekhez vezet. Az érzelmi változások és veszteségek megértése és az azokhoz való helyes viszonyulás ugyanolyan fontos, mint a neuromotorikus nehézségek kezelése.

Az Élet+Egészség folyóirat különleges kiadását tartja a kezében (szerkesztő megj.: ez az első vezércikk a témában), amely e kegyetlen, kétarcú villámcsapásról, az agyvérzésről szól, amely maradandó károkat okozhat a beteg, de a családja életében is. Reméljük, hogy e számunk ismeretanyaga és tanácsai segítségével egyre több ember megelőzheti az agyvérzést. Illetve ha már bekövetkezett, akkor éretten és bölcsen viszonyul a betegséghez.

Dr. Nicolae Dan MPH, PhD, főszerkesztő

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Kétarcú villámcsapás – az agyvérzés


Kapcsolódó linkek
1. Kétarcú villámcsapás – az agyvérzés
2. Az agyi vérkeringés felépítése
3. Stroke – tünetek és kockázatok
4. Stroke jelei és megelőzése
5. 8 táplálkozási stratégia – egyél jót a stroke után
6. Agyvérzés tünetei és jelei
7. Cukorbetegség, mint a stroke rizikója
8. Egészségügyi kaleidoszkóp
9. Vegetáriánus és vegán receptek #1
10. Rehabilitáció a stroke után
11. Sztrók a gyerekeknél
12. A stroke és a rák közötti kapcsolatok
13. Mezőménes – mágnes, ami vonz
14. Hidroterápia a stroke utáni rehabilitációban
15. Pszicho-emocionális zavarok: viszonyuljunk megértően a stroke után az érintettekhez
17. Érelmeszesedés: Az agyi értörténés csapatmunkában való kezelése
18. Gyereksarok: A három kismalac: Figyelem, az élet fontos!