• Amerikai Dietetikus Szövetség (American Dietetic Association) az amerikai táplálkozási leghatékonyabb fórum kijelenti, hogy a vegetáriánus étrendnek egészséges és jótékony hatása van különböző krónikus betegségek kezelésében, mind a szív- és érrendszeri bajoknál, cukorbajnál, ugyanakkor rákmegelőző hatása is van.

Az Amerikai Dietetikus Szövetség álláspontja

  • A helyesen összeállított vegetáriánus étrend egészséges és táplálkozásélettani szempontból megfelelő
  • Kulcsfontosságú a szervezet energiaszükségletét fedező kalóriamennyiség bevitele a szervezetbe, és a helyesen összeállított változatos étrend
  • Életkortól függetlenül a vegetáriánus étrend egészséges
  • A lakto-ovo-vegetáriánus étrend a gyermekeknek megfelelő
  • A lakto-ovo-vegetáriánus gyerekek fejlődése nem különbözik a vegyes étrendű gyerekekétől

Amerikai Dietetikus szövetség, 1992, 1993, J Am Diet Assoc 1993;  93 : 1317-1319
Sabate J, Am J Dis Child, 1990; 144:1159-1163; Tayter MS, J Am Diet Assoc 1990; 89:1661-1663

Dr. William C. Roberts, MD, az Amerikai Kardiológiai Folyóirat volt főszerkesztője szerint:”természetes módon – az emberi lények nem húsfogyasztók. Mi megöljük az állatokat azért, hogy húsukat elfogyasszuk, végül ők ölnek meg bennünket, mivel húsuk koleszterint és telített zsírokat tartalmaz. Fogyasztásuk eredetileg nem a növényevő embereknek volt tervezve.”

Vegetáriánus étrend – 2003
Az Amerikai Dietetikus Szövetség és Kanadai Dietetikusok Szövetségének közös álláspontja
Az Amerikai Dietetikus Szövetség hivatalos lapjának 2003. júniusi számában (103. kötet  6. szám 748-765) közölték a szervezet álláspontját a vegetáriánus étrenddel kapcsolatban. Az A.D.Sz. jelenleg világviszonylatban vezető szerepet tölt be a célszerű táplálkozás tudomány terén, és határozottan állást foglal a táplálkozási problémák megoldásában. A legutóbbi állásfoglalását a vegetáriánus táplálkozás terén 1997-ben közölték. Érdekes, ezen álláspont hatékonyságának növelése érdekében az amerikaiak első ízben összefogtak a hasonló kanadai szövetséggel.

Az Amerikai Dietetikus Szövetség és a Kanadai Dietetikus Szövetségnek közös álláspontja a vegetáriánus étrenddel kapcsolatban
A két szövetség szerint a táplálkozástani szempontból helyesen összeállított vegetáriánus étrend  kedvező hatással van az egészségre, és előnyös a betegségek megelőzése és kezelése szempontjából.

Journal of American Dietetic Association, 2003 vol. 103, nr. 6, 748-765

Az Amerikai Dietetikus Szövetség és a Kanadai Dietetikus Szövetségnek közös álláspontja

A jól megtervezett vegán (teljesen vegetáriánus) étrend és más típusú vegetáriánus étrend minden kornak, állapotnak megfelel, úgy mint: terhesség, szoptatás, a gyerek úgy a korai mint a serdülőkori éveiben.

Journal of American Dietetic Association, 2003 vol. 103, nr. 6, 748-765

Összefoglaló
Az USA felnőtt lakosságának kb. 2,5%-a, valamint Kanada lakosságának 4%-a, és Anglia több mint 10%-a vegetáriánus étrenddel táplálkozik. A vegetáriánus étrend olyan táplálkozásmód, amely nem tartalmaz húst (sem baromfi, sem hal húst). Úgy tűnik, hogy a vegetáriánus táplálkozás iránti érdeklődés egyre fokozódik. Egyre több étterem és tanintézmény kínálatában szerepel vegetáriánus étrend is. A vegetáriánus termékek forgalmazásában is emelkedés mutatható ki, és ezek a termékek a szupermarketekben folyamatosan megvásárolhatók.
A tanulmány közli az időszerű tudományos adatokat a fontosabb tápanyagokkal kapcsolatban, mint: fehérjék, vas, cink, kálcium, D-vitamin, riboflavin, B12, A-vitamin, n-3 telített zsírsav és jód. A vegetáriánus és vegán (tojás, tej és tejtermék nélküli) étrend teljesíti az aktuális tudományos igényű kívánalmakat.
A dúsított élelmiszerek, valamint az élelmiszeradalékok használata segít a specifikus tápanyagok szükségletének kielégítésében (pl. B12 pótlása a vegánosoknak, akik nem fogyasztanak semmilyen állati terméket).

A vegetáriánus táplálkozás pozitív hatásai:
Alacsony telített zsírsav koleszterin és állatifehérje bevitel,magas szénhidrát-,élelmirost-,magnézium-,kálium-,fólsav-,antioxidáns-C  és E-vitamin és fitókémiai elemek bevitele.
A vegetáriánusok BMI értéke alacsonyabb a vegyestáplálkozásuakénál így testtömegük közelebb van az ideális értékhez.

A vegetáriánusok ischémiás szívpanasz-okozta elhalálozási száma alacsonyabb a vegyestáplálkozásuakénál ;a vegetáriánusok vérkoleszterinszintje,vérnyomása alacsonyabb,a II-es típusú cukorbaj , a prosztata és a vastagbélrák gyakorisága kisebb.

A vegetáriánusoknál tapasztalt étkezési gyakorlatok változatossága miatt szükséges az egyéni élelmezési hozzájárulás felmérése különböző számitógépes programok segítségével(az ADSZ javaslata mind a vegetáriánus-,mind a vegyestáplálkozásúakra érvényes).

A táplálkozási szakértők hatáskörébe tartozik a vegetáriánus táplálkozásmód iránt érdeklődést mutató személyek szakmai támogatása és bátorítása.A dietetikusok fontos szerepet játszanak a vegetáriánusok nevelésében az élelmiszerekkel kepcsolatosan,-melyek kitűnő tápanyagforrások, valamint az élelmiszerek beszerzésével és elökészítésével kapcsolatosan,és az egyéni ígényeknek megfelelő étrendi változásokkal kapcsolatosan.A vegetáriánusok menüjének összeállítása egyszerübbé tehető az étkezési tájékoztató igénybevételével-amely részletezi az élelmiszercsoportokat és adagokat.