A Mezőménesi Preventív Egészségügyi és Életmódközpont – Maros megye – egy non-profit társulat fiókja (Egészségügyi és Orvosi megelőzési központ). Az EEK 1991-ben alakult meg; célja a fizikai, társadalmi, erkölcsi egészség színvonalának emelése Romániában, szakképzett egészségügyi nevelés és megelőzés által, amelyek összhangban vannak az orvostudomány fejlődésével és a keresztény lelkülettel. Az orvosok, a nővérek és hidroterapeuták norvégiai és amerikai életmódközpontokban nyertek kiképzést és munkájukkal az átfogó  orvosi kezelést segítik elő, a fő hangsúlyt a természetes életmódra helyezve.
A szervezet tevékenységének koronaköve 1996-ban került fel Maros megyében, Mezőménesen, ahol gyönyörű környezetben nyitotta meg kapuit a Romániában akkor még (különösen, de nem csak a vegetáriánus étrendnek köszönhetően) egyedülállónak számító egészségügyi központ . A befogadóképessége 52 személy;  2 ill, 1 ágyas szobákkal, saját kezelőbázissal, orvosi rendelővel, biokémiai analíziseket végző laboratóriummal, működés kutató (feltáró) laboratóriummal rendelkezik. Az egyesület székhelye: Marosvásárhely, Aurel Filimon út, 16 szám.

1996 szeptemberétől több mint 22.000 páciens fordult meg az intézményben (Egy Piatra Neamt-i hölgy több mint 57 alkalommal), akiknek különböző programokban és kezeléseken vettek részt, mint: különleges hidroterápiás módszerek, meleg nedves borogatás, hidromasszázs, különféle gyógymasszazsok, száraz és nedves szauna, vízalatti gyógytorna, sóbánya,  jacuzzi, ellenőrzött tornagyakorlatok, orvosi vizsgálat, biokémiai analízisek, orvosi konferenciák, anti-stressz program, családi tanácsadás, stb. Mezőménesi életmódközpont programjában áll az élet minőségét nagymértékben befolyásoló tényezők legkorszerűbb és tudományos megközelítése: étrend, gyógyszerek, mozgás, vérnyomás, koleszterinszint, vércukorszint, C reaktív fehérje, testtömeg, stb.

 

A központ rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt a „civilizáció” krónikus betegségei kezelésére: szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, súlyfelesleg, reumatikus megbetegedések, stressz-okozta betegségek valamint stressz elleni programok, dohánymentes életmód elsajátítása, testtömeg ellenőrző program, felsőfokú orvosi ellátás, étrend felügyelet. Az eredmények önmagukért beszélnek: egy tudományos felmérés szerint, amelyet egy híres amerikai egyetemmel közösen végeztek, csupán tíz nap alatt a koleszterinszint 31%-al csökkent, a vércukorszint, a kettes típusú cukorbetegek 80%-ánál 5 nap alatt elérte a normális szintet, a testtömeg átlagosan 1,6 kg-mal csökkent (a túlzott tesstömegcsökkenés nem egészséges).

Mivel az említett betegségek a lakosság nagyrészét érintik és ugyanakkor a hiányos életmód következményei, a végkövetkeztetés az, hogy a lakosságnak, és különösen az említett betegségben szenvedőknek, szükségük van egészséges életmód kialakítására és elsajátítására, hozzájárulva egészségük támogatásához. A Mezőménesi Életmódközpontban használt gyógymódok: étrendterápia (teljesen növényi alapú étrend), aerobic testgyakorlatok, növényterápia, fizioterápiás kezelések (hidroterápia, vízkúra, pakolások, masszázs), különös hangsúlyt fektetve az egészségügyi nevelésre.

A rehabilitációs program alapját az egészség nyolc alapelve képezi, amelyet a „New Start” (Új kezdet) betűszó foglal összegez: napfény, táplálék, víz, mértékletesség, mozgás, pihenés, levegő, bizalom, szellemi és lelki egyensúly. Kutatások bizonyítják az ezen nyolc alapelvre felépített program jótékony hatását.

A Mezőménesre ellátogató vendégek véleménye szerint ahhoz, hogy az itt alkalmazott program teljesen hatékony legyen, nagyon fontos a személyes, lelkiismeretes hozzáállás és felelősségtudat.

Figyeljük meg néhány vallomás alapján, milyen befolyást gyakorolt Mezőménes pácienseink egészségére.