A Mezőménesi Preventív Egészségügyi és Életmódközpont – Maros megye – egy non-profit társulat fiókja (Egészségügyi és Orvosi megelőzési központ). Az EEK 1991-ben alakult meg, amelynek célja a fizikai, társadalmi, erkölcsi egészségszinvonalának emelése Romániánban, szakképzett egészségügyi nevelés és megelőzés által, amelyek összhangban vannak az orvosi tudomány fejlődésével és a keresztény lelkülettel. Az orvosok, a nővérek és hidroterapeuták norvégiai és amerikai életmódközpontokban nyertek kiképzést és egységes orvosi kezelést segítik elő, a főhangsúlyt a természetes életmódra téve.
A társulat tevékenysége 1996-ban volt megkoronázva, Maros megyében, Mezőménesen, ahol egy gyönyörű környezetben nyitotta meg kapuit egy Romániában egyedülálló egészségügyi központ (különösen a vegetáriánus étrendnek köszönhetően, de nem csak). A központ 52 személyt tud elszállásolni 2 ill, 1 ágyas szobákban, saját kezelőbázissal, orvosi rendelővel, biokémiai analíziseket végző laboratóriummal, működés kutató (feltáró) laboratóriummal rendelkezik. Az egyesület székhelye: Marosvásárhely, Aurel Filimon út, 16 szám.

1996 szeptemberétől több mint 22.000 páciens látogatott meg (Egy Piatra Neamt-i hölgy több mint 57 alkalommal látogatott meg), akiknek különböző programokat és kezelésmódokat nyújtottunk, mint: különleges hidroterápiás módszerek, meleg nedves borogatás, hidromasszázs, különféle gyógymasszazsok, száraz és nedves szauna, vízalatti gyógytorna, sóbánya,  jacuzzi, ellenőrzött tornagyakorlatok, orvosi vizsgálat, biokémiai analízisek, orvosi konferenciák, anti-stressz program, családi tanácsadás, stb. Mezőménesi életmódközpont programjában áll az élet minőségét nagymértékben befolyásoló tényezők legkorszerűbb és tudományos megközelítése: étrend, gyógyszerek, mozgás, vérnyomás, vérkolleszterinszint, vércukorszint, a C reaktív fehérje, testtömeg, stb.

 

 

A központ rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt a „civilizáció” krónikus betegségei kezelésére: szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, tömegfelesleg, reomatikus megbetegedések, stressz-okozta betegségek, valamit stressz elleni programok, dohánymentes életmód elsajátítása, a testtömeg ellenőrző program, felsőfokú orvosi ellátás, étrend felügyelet. Az eredmények önmagukért beszélnek: egy tudományos felmérés szerint, amelyet egy híres amerikai egyetemmel közösen végeztek, csupán tíz nap alatt a koleszterinszint 31%-al csökkent, a vércukorszint, a kettes típusú cukorbetegek 80%-ánál 5 nap alatt elérte a normális szintet, a testtömeg átlagosan 1,6 kg-mal csökkent (a túlzott tesstömegcsökkenés nem egészséges).

Mivel az említett betegségek a lakosság nagyrészét érintik és ugyanakkor a hiányos életmód következményei, a végkövetkeztetés az, hogy a lakosságnak, és különösen az említett betegségben szenvedőknek, szükségük van egy egészséges életmód kialakítására és elsajátítására, hozzájárulva egészségük támogatásához. A Mezőménesi Életmódközpontban használt gyógymódok: étrendterápia (teljesen vegetáriánus étrend), aerobic testgyakorlatok, növényterápia, fizióterápiás kezelések (hidroterápia, vízkúra, pakolások, masszázs), különös hangsúlyt fektetve az egészségügyi nevelésre.

A rehabilitációs program alapját az egészség nyolc alapelve képezi, amelyet a „New Start” (Új kezdet) név foglal magába: napfény, táplálék, víz, mértékletesség, mozgás, pihenés, levegő, bizalom, szellemi és lelki egyensúly. A kutatások bebizonyították ezen nyolc alapelvre felépített program jótékony hatását.

A Mezőménesre ellátogató páciensek véleménye szerint ahhoz, hogy az itt alkalmazott program teljesen hatékony legyen, nagyon fontos a személyes, lelkiismeretes hozzáállás és felelősségtudat.

Figyeljük meg néhány vallomás alapján, milyen befolyást gyakorolt Mezőménes, pácienseink egészségére.