VEGETÁRIÁNUS ÉTELRECEPTEK A MEZŐMÉNESI ÉLETMÓDKÖZPONT KONYHÁJÁBÓL

CSÓLENT – 8 adag

Hozzávalók:

  • 400g főtt bab
  • 300g főtt rizs(barna)

Hozzávalók a szósz készítéséhez:

  • 4 sárgarépa kockára vágva
  • 3 petrezselyem gyökér kockára vágva
  • 2 paszternák gyökér kockára vágva
  • 3 fej hagyma apróra vágva
  • 0,5l paradicsomlé
  • 1 pohár víz
  • 50g olaj
  • 3 babérlevél
  • só ízlés szerint

Szósz elkészítési módja: Megdinszteljük a hagymát, sárgarépát, petrezselymet és a paszternákot. Hozzáadjuk a paradicsomlét, olajat, babérlevelet és kb. 5-10 percet pároljuk majd sóval ízesítjük.

Csólent elkészítési módja: Egy jénai tálba váltakozva teszünk egy réteg babot, egy réteg szószt, egy réteg rizst, míg elfogy a hozzávaló.

GOMBA SZELETEK– 6 adag

Hozzávalók:

  • 1kg friss gomba
  • 2-3 kanál prézli
  • 1 kanál petrezselyemzöld
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 kanál olívaolaj
  • 1 kanál ételízesítő (opcionális)
  • só ízlés szerint
  • kevés víz
  • gyömbérpor (opcionális)

Elkészítési mód: A gombát megmossuk, szárát eltávolítjuk, a gombafejeket megfűszerezzük vegetával, sóval és 10 percig hűvös helyre tesszük. Turmixgépben összekeverjük a hozzávalókat: vizet, olajat, prézlit, apróra vágott petrezselyemzöldet, gyömbérport és az apróra zúzott fokhagymát. Az így nyert szószt kiöntjük egy edénybe, és belemártogatjuk gombafejeket, majd olajozott tepsire helyezzük őket, és 15 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk.

MAGOS POGÁCSA – 8 adag

Hozzávalók:

  • 300g teljeskiőrlésű liszt
  • 300g fehér liszt
  • 3 kanál kukoricaliszt
  • 1 kanál méz
  • 2 kanál lenmag
  • 2 k.napraforgó mag
  • 2 k. tök mag
  • 2 k. szézám mag
  • 2 k. dió
  • 0,5 kk. só
  • 100g olaj
  • diónagyságú élesztő

Ekészítési mód: Az élesztőt feloldjuk egy csésze meleg vízben, egy kanál mézzel és 4-5k. fehérliszttel. Kelni hagyjuk, majd hozzáadjuk a többi lisztet, a megőrölt magokat (a szézámmag kivételével, azt ne őröljük meg) a sót és annyi vizet, hogy megfelelő keménységű tésztát nyerjünk. Ismét kelni hagyjuk, majd vékonyra nyújtjuk, olajjal megkenjük és összehajtogatjuk, ismét kinyújtjuk. Az eljárást 3-szor megismételjük. Negyedszer ujjnyi vastagra nyújtjuk és pohárral pogácsákat szaggatunk belőle. 15-20 percet kelesztjük és előmelegített sütőben, olajozott tepsiben 35-40 percet sütjük.

PIROG (zöldséggel töltött holdacskák) – 6 adag

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze teljeskiőrlésű liszt
  • 1,5 csésze fehér liszt
  • 4-5 főtt krumpli
  • 20g élesztő
  • 1 k. k. méz
  • 1 k. k. só
  • 1,5 csésze langyos víz

Elkészítési mód: Az összetevő anyagokból megfelelő keménységű tésztát gyúrunk. 30 percig kelesztjük, majd 3 mm  vastagra kinyújtjuk és egy nagyobb csészével kiszaggatjuk és a következő töltelékkel töltjük.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • fél csésze szójagranulátom
  • 1 csésze főtt és apróravágott gomba
  • 1 nagy fej apróra vágott hagyma
  • 1gerezd fokhagyma összezúzva
  • fél k.k. majoránna
  • fél k.k. szegfűbors
  • 1 k. k. őrölt piros paprika
  • egy k. ételízesítő
  • só ízlés szerint

Töltelék elkészítése: A szóját vegetás vízben 15-20percig áztatjuk. Kicsavarjuk és egy tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól összekeverjük.
Megjegyzés: tölteléknek használhatunk dinsztelt káposztát is.

A holdacskákat miután megtöltöttük, egymásra hajtjuk (félholdakat nyerünk) és jól megnyomkodjuk, hogy a töltelék ne jöjjön ki. Megkenjük olajjal, megszórjuk pirospaprikával és szézámmaggal. A holdacskákat olajjal megkent( vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 35-40percig sütjük.

ÍZLETES KRUMPLI – 8 adag

Hozzávalók:

  • 16 nagy krumpli
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 100g olaj
  • 150g víz
  • 1k.k. ételízesítő(vegeta)
  • 3k. Petrezselyemzöld
  • 3k. zellerlevél

Elkészítési mód: Felszeleteljük a krumplit, úgy mint  szalmakrumplinak és tepsibe tesszük. Összekeverjük a vizet, olajat, fokhagymát, vegetát és a krumplira öntjük, majd megszórjuk a petrezselyem és zellerlevéllel. A tepsit lealufóliázzuk és a forró sütőbe tesszük. A fóliát a tepsin hagyjuk, míg a krumpli megsül, majd levesszük a tepsiről és addig hagyjuk a sütőben, míg ropogosra sül.

TÖLTÖTT KÁPOSZTA PAPRIKÁVAL ÉS PARADICSOMMAL – 8 adag

Hozzávalók:

  • 50g barna rizs
  • 2 sárgarépa apróra reszelve
  • 1 kisebb zeller apóra reszelve
  • 250g szójagranulátum
  • 250g apóra vágott gomba
  • 3 közepes fej hagyma felaprítva
  • 2k. vegeta
  • 1k. édes őrőlt paprika
  • 2k. paprika felaprítva
  • 20db. káposztalevél
  • 20db. paradicsom kivájva
  • 20db. töltenivaló paprika
  • 100g olaj
  • 1k. csombor

Elkészítési mód: Megdinszteljük a hagymát egy kis vizzel, majd hozzáadjuk a sárgarépát, zellert, szójagranulátumot, gombát, a felaprított paprikát, a végén a barna rizst és együtt főzzük kb.15 percet. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, vegetával, majd a végén 1kanál csomborral, meg őrőlt pirospaprikával. A húsz káposztalevelet megtöltjük és felcsavarjuk. A megmaradt töltelékkel megtöltjük az előkészített húsz paprikát és paradicsomot. Az edénybe, amibe főzzük, teszünk egy réteg töltött káposztát, egy réteg töltött paradicsomot, egy rétg töltött paprikát. Lealufóliázzuk és a sütőbe tesszük.

SÜLT PADLIZSÁN TOKÁNY – 8 adag

Hozzávalók:

  • 600g sült padlizsán
  • 300g apróravágott paprika
  • 200g felaprított hagyma
  • 0,5 l paradicsomlé
  • 100g olaj
  • só ízlés szerint

Elkészítési mód: Meghámozzuk a padlizsánt és nagyobb kockákra vágjuk. Megdinszteljük kevés vizzel és olajjal a hagymát és a paprikát. Hozzátesszük a padlizsánt és a paradicsomlevet és kb. 15-20 percet főzzük. Ízlés szerint sózzuk, és krumplipürével vagy rizzsel tálaljuk. Fogyaszthatjuk köretként is vegetáriánus fasírt mellé.

ZÖLDSÉGKRÉMLEVES – 8 adag

Hozzávalók:

  • 4 felaprított sárgarépa
  • 2 felaprított petrezselyemgyökér
  • 1 felaprított paszternák
  • 1 kisebb felaprított zeller
  • 1 nagy felaprított hagyma
  • 0,5 felaprított paprika
  • 3k. olaj
  • 300g felaprított krumpli
  • 3  l víz
  • petrezselyemzöld
  • 4 szelet barna kenyér
  • vegeta ízlés szerint

Elkészítési mód: Kis vízzel és 3 kanál olajjal megdinszteljük a hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, paszternákot, zellert és a paprikát. Felöntjük a többi vizzel, beletesszük a krumplit és együtt főzzük. A levest leszűrjűk, a zöldségeket turmixgéppel pépesítjük, majd összevegyítjük a levessel. Vegetával és sóval ízesítjük és petrezselyemzölddel díszítjük. A kenyérszeleteket kockára daraboljuk és a sütőbe tesszük, míg ropogós lesz. A kenyérkockákat minden tányérba külön tesszük, amikor a levest tálaljuk.