koronavírus
Amit tudnunk kell a COVID-19-ről

Érdemes tudnunk a választ néhány aggasztó, ám annál fontosabb kérdésre!

1. Mennyire fertőző a SARS-CoV-2 vírus, amely a COVID-19-et okozza? (SARS-CoV-2: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2; COVID-19: Coronavirus Disease 2019)
Összehasonlítva az influenzával, amely 1,3-1,5 személyre terjed át (azaz 10 influenzás 15 másik embert fertőz meg), a COVID-19 terjedési aránya átlagosan 2,5-3. Ez azt jelenti, hogy 1 beteg ember 3 masiknak adja át a betegséget. Ez exponenciális növekedést jelent , ha nem történik beavatkozás társadalmi elkülönítési intézkedések révén. A járvány megszűntetéséhez az átviteli aránynak 1 alá kell csökkenie. Összehasonlításképpen, a kanyaró átviteli aránya 12-18! Tehát vannak ennél fertőzőbb vírusok is!
A jó hír az, hogy egy 55.000 kínai fertőzött beteggel végzett vizsgálatban 9 évesnél fiatalabb beteget érintő halálesetet nem regisztráltak. A legtöbb haláleset időskorúak és/ vagy más, krónikus betegségben (légzőszervi, kardiovaszkuláris, vese- vagy cukorbetegség, stb.) szenvedők körében következett be.

2. Mennyi a lappangási idő?
Egy nemrégiben, 2020. március 10-én közzétett tanulmányban (Annals of Internal Medicine) átlagosan ötnapos lappangási idószakot állapítottak meg. A 181 megerősített eset közül a legtöbbre ez az 5 napos időszak volt jellemző. Csak 4 fő esetén volt a lapppangás 11 napnál hosszabb, és mindössze 100-ból 1 esetben 14 napnál hosszabb. 5 nap az átlagos lappangási ideje a víruscsalád többi vírusának (SARS, MERS) is. Ezt az adatot ismerve, megérthetjük, miért elvárás a 14 napos önelszigetelés vagy karantén, amelynek során egészsgéügyi intézkedések szükségesek, mint aktív állapotellenőrzés és a társas kapcsolatok visszaszorítása és követése.

3. Mikor, milyen mértékben jelentkeznek a tünetek, illetve milyen arányban súlyosbodik a betegek állapota?
Mint ahogy már említettem, valahol 5 napon belül fordulnak elő, de vannak olyan ritka esetek is, amikor a fertőzést követően 2 napon belül, vagy rendkívül ritkán 2 héttel később jelentkeznek a tünetek. A WHO szerint az esetek 8%-a enyhe vagy közepes, az esetek 15%-a súlyos oxigénellátást igényel, míg 5%-nak komoly lélegeztetésre van szüksége. Az esetek súlyosságát a tüdő megfertőződése okozza. A koronavírus okozta vírusos tüdőgyulladás különböző mértékben blokkolja az oxigén szállítását a vérbe, és oxigénpótlást vagy lélegeztetést tesz szükségessé. Általában az 1-19 évesek nem érintettek. Olaszországban az elhunytak átlagos életkora 81 év volt. Közel 70%-uknak volt más krónikus betegsége is, mint cukorbetegség, szívbetegség, stb. … és csak alig több mint 10% -uk volt 50-70 év közötti. 10 haláleset közül 8 férfi és 2 nő, tehát ismét a hölgyek vannak előnyben.

4. Mikor fertőző a SARS-CoV-2 hordozó? Mikor a leginkább fertőző?
Az influenzával szemben, ami már a lappangási idő alatt is fertőz, úgy tűnik, hogy a COVID-19 esetén a betegség az első tünetek megjelenésekor válik erőteljesen fertőzővé. A lappangási időszak sokkal kevésbé veszélyes.

5. Mennyi ideig tart a betegség, a tünetektől a gyógyulásig?
Enyhe esetekben néhány nap, súlyosabb esetekben általában 2 és 6 hét között.

6. Lehetséges a betgséget kétszer elkapni vagy újra megfertőződni?
Valószínűleg nem, az erre vonatkozóan bejelentett esetek egyáltalán nem egyértelműek. A kutatások jelenleg is folynak.
Bizonyos vírusszám alatt nem mutatja ki a teszt a megfertőzöttséget, tehát negatív eredményt születik. Viszont, amikor a szaporulat eléri a kimutatható mennyiséget, pozitív eredményt kapunk egy ismételt ellenőrzés során.

7. Mit tehetünk a COVID-19 hatékony megelőzése és leküzdése érdekében?
Tegyünk eleget a kormányzati követelményeknek, és járjunk el azzal összhangban, amit a vendégeinknek is tanítunk Mezőménesen: gyakoroljuk továbbra is a Newstart program alapelveit, amely többek között hangsúlyozza a (lehetőleg természetben végzett) testmozgás, az egészséges, teljes értékű ételekben gazdag táplálkozás, a megfelelő pihenés és nem utolsó sorban a mennyei Atyánk iránti bizalom fontosságát!

Rövidesen videóüzenetben küldünk további tájékoztatást!

A jó Isten védelmét és áldásait kívánjuk Ön és családja számára,
Dr. Nicolae (Miklós) Dan, Mezőménesi Életmódközpont

77 Views0
Isten Hozta Mezőménesen!

Gyönyörű táj és meleg, családias hangulat várja az ideérkezőket. A Mezőménesi életmódközpont nagy gondot fordít vendégei kényelmére, így kétágyas, fürdőszobás szobákkal várja a pácienseket. Az orvosok, nővérek és terapeuták amerikai életmódközpontok által kidolgozott képzésben részesültek, és teljeskörű egészségügyi ellátást biztosítanak, nagy hangsúlyt fektetve a természetes gyógymódokra.

«PREVENTÍV ÉS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLETMÓDKÖZPONT MEZŐMÉNES»

Mezőménesi ProgramA TE EGÉSZSÉG OÁZISOD!

Mezőménesen egy új életstílust ajánlunk, egészséges szokásokkal. New Start nevezetű programunk összhangban áll azokkal a tényezőkkel, amelyek nagymértékben befolyásolják egészségünket: táplálkozás, testmozgás, pihenés, levegő, víz, napfény, mértékletesség és Istenbe vetett hit. Orvosaink folyamatosan figyelemmel követik az Ön fejlődését a kezelés alatt.

A program eredményeit saját laboratóriumunkban követjük nyomon.

A következő betegségek esetén érünk el eredményeket: ischémiás szívbetegség, angina pectoris, magas vérnyomás, diabétesz, krónikus ízületi gyulladás, elhízás, depresszió, stressz.

1 View0
Megelőzés És Kezelés

A New Start módszert alkalmazó központunkra jellemző a növényi alapú koleszterinmentes diéta. Különlegesen és szigorúan megtervezett, személyreszabott táplálkozási programmal rendelkezünk, amely kiváló eredményeket hoz emelkedett koleszterin-, triglicerid-, a vércukorszint esetén, vagy ha valaki pusztán fogyni szeretne.

Napi rendszerességgel tartunk főzőtanfolyamot, ahol vendégeink elsajátíthatják az egészséges főzés csínját-bínját.

A mezőménesi életmód tapasztalata látogatóink többségét visszatérésre ösztönzi.

«MEZŐMÉNES A MEGOLDÁS!»

Megelőzés És Kezeléskoleszterinmentes diéta

szívelégtelenség, koszorúér betegség, magas vérnyomás, magas koleszterin és vérzsírszint, cukorbetegség, reumatikus fájdalmak, túlsúlyosság, depresszió, álmatlanság, migrén, asztma, légúti megbetegedések, allergiák

Szolgáltatások És Kezelések
A kezelési turnusok 11 napból állnak, pontos kezdési dátummal.
1 View0
Szolgáltatásaink

orvosi vizsgálat, EKG, periférikus érműködés felmérése (ér-Doppler), biokémiai orvosi analízisek, pakolások (paraffin, agyag, növényi szén), száraz és nedves szauna, jacuzzi, gyógytorna (terem/medence), túravezetés és aerob gyakorlatok, svédmasszázs, „0” koleszterintartalmú vegetáriánus étrend, vegetáriánus főzőkör, testsúlykontroll-program, dohányzásleszoktató-program, szaktanácsadás, elektroterápia, lézerterápia, mágneses terápia, ultrahang, stb…

«A TE EGÉSZSÉG OÁZISOD!»

Lifestyle Kezelésekáltalános / szolgáltatások

Hidroterápia – Vízgyógyászat:

 • Pezsgőfürdő(whirlpool)
 • Súlyfürdő
 • Orosz fürdő
 • Forró fürdő
 • Váltakozó ülőfürdő
 • Mesterséges sósfürdő
 • Váltózuhany(hideg-meleg)
 • Meleg gyógyszeres pakolás
 • Melegítő borogatás
 • Hideg kesztyűs bedörzsölés
 • Nedves lepedőbe csavarás
 • Száraz szauna
 • Jacuzzi

Masszázs:

 • korrekciós
 • lazító-svéd

Pakolások:

 • paraffin
 • agyag

Szenes és növényi pakolások

Mozgásterápia:

 • gyógytorna
 • aerobik gyakorlatok
 • mozgatóideg rehabilitációja
 • séta a természetben

Gyógynövény kezelés – Fitoterápia:

 • gyógytea
 • növényi kivonatú gyógyszerek

A kezelési turnusok 11 napból állnak, pontos kezdési dátummal.

1 View0