Fantom diagnózis lenne?

Fantom diagnózis – vagyis téves diagnózis

Iszkémiás szívbetegség: Jól emlékszem arra a 60 év körüli páciensemre, aki hosszú utat tett meg, amíg a rendelőmbe jutott. Iszkémiás szívbetegséggel diagnosztizálták és ennek megfelelő gyógyszeres kezelésben részesült már vagy 2 éve. Telefonon beszéltem ezzel az úrral és a tőle hallott adatok alapján kétségbe vontam diagnózisának helyességét. Ezt vele is közöltem és a páciens úgy döntött, hogy bejön a rendelőmbe fizikális vizsgálatra és egy terheléses EKG-tesztre. Miután megvizsgáltam és elvégeztük a terheléses EKG tesztet, kiderült, hogy szó sincs iszkémiás szívbetegségről. Évek óta a páciensemet egy fantom diagnózis kísértette.

Téves diagnózis felállítása

Nem tudom, hogy van más országokban, mivel én csak Romániában gyakoroltam az orvoslást. De az biztos, hogy túlságosan gyakran találkozom olyan páciensekkel, akiknél téves diagnózist állítanak fel. Ugyanerről beszélnek a kollégáim is. Egy orvos viccesen azt mondta nekem, hogy sok szívbeteget „meggyógyított” a mi városunkban, amikor idejött gyakorolni a hivatását, arra utalva, hogy leleplezte a fantom-diagnózisokat, amelyeket előzőleg más szívgyógyászok állítottak fel.

iszkémiás szívbetegség

A téves diagnózis nagyon nagy probléma.

 • Elsősorban az a gondolat, hogy szívbetegségben szenved, minden ember számára nagyon stresszelő.
 • A gyógyszeres kezelés jelentős kiadásokat jelent, ami komolyan veszélyezteti egy család gazdasági egyensúlyát.
 • Végezetül pedig bármilyen hatásos gyógyszernek van kisebb vagy súlyosabb mellékhatása is. Mindez a szükséges rossz kategóriájába tartozik, ha viszont a diagnózist tévesen állították fel, a betegnek feleslegesen kell elszenvednie a szövődményeket.

Az iszkémiás szívbetegségek csoportjában előforduló leggyakoribb téves diagnózisok a következők:

 • fájdalmas iszkémiás szívbántalom,
 • fájdalom nélküli iszkémiás szívbántalom,
 • anginapectoris,
 • angina.

Hogy miért is?

Ez a helyzet amiatt áll fenn, hogy a legtöbb esetben nem áll rendelkezésünkre olyan teszt, amely segítségével tisztázható a diagnózis. Létezik ilyen teszt, a koronarográfia, azonban ennek elvégzéséhez speciális, bonyolult készülék és szakosított személyzet szükséges, éppen ezért sokba kerül és nehezen érhető el. Ráadásul ez egy invazív eljárás, mert szükséges az erek kateterizálása és a pácienst röntgen-sugarak érik, ami bizonyos nem kívánt mellékhatásokhoz is vezethet (az esetek 1%-ban).

iszkémiás szívbetegségEKG

A szokásos vizsgálatok nem nagyon segítenek nekünk. Az elektrokardiogramm (EKG) bármelyik szívgyógyászati rendelőben rutinvizsgálat. A probléma ott van, hogy a stabil angina pectorisok 50%-ában a nyugalmi EKG semmilyen elváltozást nem mutat ki. A kezdeti EKG teljesen normális lehet még sokkal súlyosabb szívbetegségekben is (instabil anginapectoris, akut miokardiális infarktus). Ezt tovább bonyolítja, hogy az elváltozásokat, amelyeket az iszkémiás szívbetegség diagnózisához keresünk, más helyzetek is okozhatják (elektrolitikus zavarok, hiperventilláció stb.) A nagyra becsült szív-ultrahang (ecocardiographia) szintén nem sokat segít az iszkémiás szívbetegség diagnózisában, mivel inkább indirekt adatokat közöl velünk.

Konzultáció egy másik orvossal is

Van néhány járható út, amellyel elkerülhetjük a téves diagnózis felállítását. A helyes anamnézis és egy figyelmes fizikális vizsgálat sokat segít. A pácienseknek azt tanácsolom, hogy kérjék ki egy másik orvos véleményét is, vagyis konzultáljanak egy másik szívgyógyásszal, ha olyan komoly diagnózist állítanak fel, mint az iszkémiás szívbetegség. Tévedni emberi dolog. A tévedés kockázata azonban sokkal kisebb, amikor két orvos mondja el a véleményét ugyanarról az esetről. Úgy gondolom, hogy mi orvosok, nem kellene sértve éreznünk magunkat, ha a páciens elmegy egy kollégánkhoz, sőt az volna a legjobb, ha mi fordulnánk egy tapasztaltabb kollégához tanácsért.

Végezetül, vannak kivizsgálások, amelyek segítenek a kényesebb esetekben, azonban nem nagyon gyakran vesszük ezeket igénybe. A terheléses EKG-teszt, amiről a cikk elején beszéltem, ezek közé tartozik.

Ok-okozat

Orvosként nem nehéz megértenem ezen fantom-diagnózisok megjelenését (biztos, hogy a gyakorlatom alatt én is állítottam fel többször is téves diagnózist). Gyakran arra gondolunk, hogy „jobb megfújni a joghurtot, mint megégetni magunkat a levessel”, vagyis vállaljuk e diagnózis felállításának kockázatát egészséges páciensnél. Mert ha nem állítjuk fel a diagnózist és a beteg ebben a betegségben szenved, az még rosszabb. A páciens nem kapja meg a megfelelő kezelést, tovább fog szenvedni és az élete is megrövidül. Ja és még malpraxis miatt be is perelhet, ő vagy a családja.

dr. Ionel Bratu
kardiológus

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Fantom-diagnózis
Douglas P. Zipes [et al.], Braunwald’s Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine, Ed. VII, 2005; Ed. Elsevier Sounders.

Kapcsolódó linkek
1. A felebaráti szeretet reformja
2. A tobozmirigy és a vakációs bulizások
3. Fantom-diagnózis

5 Views0
A tobozmirigy és a vakációs bulizások

A tobozmirigy és a vakációs bulizások

Tobozmirigy: Mindannyian örültünk a meleg évszaknak, amikor a nappalok hosszabbak és az éjszakák rövidebbek voltak, ideálisak a szabadság kellemes eltöltéséhez. Normális esetben a szervezet könnyen alkalmazkodik a több órányi világossághoz, mivel ez a változás fokozatosan megy végbe. Azoknál azonban, akik a „nappalukat megnyújtják éjfél utánig”, későig mulatnak és az éjszakát is ébren töltik, felborul ez a cirkadián ritmus; a szervezet oda jut, hogy nem érti, hogy miért van kinn sötét, mikor őt ébrenlétre kényszerítik, vagy ellenkezőleg, miért van kinn már rég világosság, amikor neki még mindig aludnia kellene. A helyes cirkadián ritmus fenntartásához nagyon sok elem kerül kölcsönhatásba és ezek szorosan együtt kell működjenek egymással. Itt megemlíthetjük a Felszálló Aktiváló Rendszernek (SAA) elsősorban a hormonokra kifejtett erőteljes hatását, valamint a fénynek a retinára és az agyra kifejtett vitathatatlan hatását.

tobozmirigyA fény

Goethe utolsó szavai ezek voltak: „Fényt, még több fényt!” Tulajdonképpen az emberek többsége, akár tudat alatt is, nagy csodálója a fénynek. A fény már az Ókorban is érdeklődést, csodálatot váltott ki. Az idők során a fényről nagyon sok mindent megtudtunk, ennek ellenére ma is még valamiféle misztérium veszi körül. Mintha megmakacsolná magát, alátámasztván Lucian Blaga nagyon szép versének a mondanivalóját: „Én nem taposom szét a világ csodálatos fénykoronáját [Eu nu strivesc corola de minuni a lumii]”, és az olyan embereknek mint Einstein, Bohr vagy pedig Planck és sokan mások, akik hiába kényszerítették a fénykoronát nyomás alá, nekik sem sikerült összetörni.

Az a dilemma, hogy a fény kis testecskék áradata vagy pedig hullám, a jelenben ennek a kettőnek az ötvözésében látszik megoldódni, az eredmény pedig láthatóan Blagát igazolja. A fizikusok egyértelműen beismerhetik: „Én a fényemmel a világ titkait gyarapítom [Eu cu lumina mea sporesc a lumii taină].” A fotonok néha úgy viselkednek, mintha lenne lelkiismeretük.

A mód, ahogyan a fény a szervezetünkben érzetté alakul, legalább olyan csodálatos, mint a kvantumfizika által leírt jelenségek. A szem bonyolultságáról már rengeteget írtak, a téma még sincs lezárva, egyéb szervek pedig intenzív kutatás tárgyát képezik.

Rejtetten, de jelen van

Például, az epifízis, amelyet eddig „az endokrinológia szégyenteljes titkának” tartottak, jelenleg nagyon aprólékos kutatás tárgya. Az epifízis, amit tobozmirigynek is hívnak, mivel alakja pont olyan, mint egy fenyőtobozé, a köztiagy egyik szerve és endokrin funkcióval bír. Felépítésében találhatunk:

 • egy kiválasztó neurogliás sejtekkel teli strómát,
 • valamint számos szimpatikus idegfonalat.

A mirigy maximális fejlettségét a gyerekkorra éri el, majd a pubertáskorig visszafejlődik. Eleinte úgy tartották, hogy az epifízis felnőttkorban már inaktív, de az új kutatások kimutatták, hogy életünk végéig aktív marad. Főbb alkotórészei, a kiválasztó sejtek ideghám eredetűek, pinealocytáknak nevezik őket és gyakorlatilag folyamatosan működnek. Idővel a mirigy egy meszesedési folyamaton megy keresztül, azonban ez csak a fenntartó gliaszövet eredetű sejteket érinti, így a neuroendokrin működést nem befolyásolja jelentősen.

A tobozmirigy idegi összeköttetésben van a retinával. Az epifízis funkciói még nem teljesen ismertek, emiatt ma kutatás célpontját képezi. Bebizonyosodott, hogy a mirigy polipeptideket termel, amelyek közül a legismertebb a szerotonin és főleg a melatonin, melyet az epifízis aktív hormonjának tartanak. Ez a két hormon metabolikusan egyik a másikba átalakulhat.

A harmadik szem

A retina által ingerelt szimpatikus idegrostok a fény intenzitásától függően befolyásolják az epifízis hormontermelését. Az erős fény csökkenti, a sötétség viszont növeli a termelést. Költőien az epifízist „harmadik szemnek” is nevezik. A fény és a sötétség befolyásolja a tobozmirigy éjjel-nappali termelésének a ritmusát, felhasználva a retina és a hipotalamusz közötti kölcsönhatásokat. A cirkadián ritmus három szervezője:

 • a retina,
 • a suprachiazmatikus mag,
 • valamint a tobozmirigy.

Az epifízis az alvás-ébrenlét állapot, valamint a szervezet szezonális ritmusát irányítja, és az endokrin rendszer „karmestereként” tartják számon. Melatonint termel, amit az éjszakai sötétség stimulál, a fény viszont gátol.

tobozmirigyÉjjeli baglyok?

Az utóbbi időben egyre többen vannak, akik megszokásból a nappal egy részét alvással, az éjszaka nagyobbik felét pedig ébren töltik. Ily módon a szerotonin-melatonin érzékeny rendszere felborul és a cirkadián ritmus összezavarodik.

Szabadság, vakáció idején nem tartjuk be a lefekvés időpontját. A nyár a mulatozásokra alkalmas időszak volt és késő éjszakáig hallani lehetett a hangos zenét. Teljesen jogos az ember boldogság utáni vágya. Talán még a szórakozásé is. De amit a legtöbb szórakozó nem tud, az, hogy ha feje tetejére állítjuk a cirkadián ritmust, akadályozzuk a szerotonin (a „boldogsághormon”) termelődését, aminek éppen a vágyainkkal ellenkező hatása lesz.

A legjobb, ha Goethe szavait megfogadva követjük a fényt, éjjel pedig alszunk, hogy ne tegyük tönkre a bioritmusunkat!

Új bonyolult funkciók

A melatonin erősen antioxidáns hatású, elpusztítja a szervezetben lévő szabadgyököket, amelyek számos degeneratív elváltozásért felelősek. Ugyancsak az epifízisen keresztül, a fény és a sötétség befolyásolja a nemi szervek ciklikus működését. Friss kutatások szerint a tobozmirigynek rákellenes szerepe is van. Sőt, a tobozmirigy az immunitás szabályozásában is részt vesz az immunsejtekre való hatásával, illetve bizonyos vegyületekkel (pl. interleukinek és citokinek) való kölcsönhatással. A melatoninnak fájdalomcsillapító szerepe is van, úgy tűnik, az endogén opioid rendszerre való hatása által.

tobozmirigy

Az epifízis az angiotenzin által a vérkeringést is jelentősen befolyásolja. Az antidiuretikus hormonhoz hasonló arginin-vazotocin hormon is ugyanígy hat. Érdekes tény, hogy ennek a két hormonnak a jelenlétét és hatását célzó kutatásokban két román endokrinológus is részt vett: Ștefan M. Milcu és Mihail Coculescu.

A szerotonin fény hatására termelődő ingerületátvivő anyag, annak ellenére, hogy a melatonin hormon prekurzora, amelynek termelését viszont a sötétség stimulálja. A szerotonint, a nappali hormont egyesek elnevezték „boldogsághormonnak”. Hogyha csökken a szerotoninszint, depresszió állhat be. Ezért a fény hiánya, a borús idő rosszkedvűvé tehet, míg a napsütés jó kedélyállapotot idéz elő.

dr. Dan Rusu

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: A tobozmirigy és a vakációs bulizások

Kapcsolódó linkek
1. A felebaráti szeretet reformja
2. A tobozmirigy és a vakációs bulizások

9 Views0
A felebaráti szeretet reformja

A felebaráti szeretet reformja

Irgalmas: Évek óta tárgyalnak az egészségügyi rendszer megreformálásáról. Szükség van az elsődleges orvosi ellátások hatékonyságának növelésére, a megelőző vizsgálatok népszerűsítésére, a kórházak modernizálására, a megfelelő gyógyszerek és kezelések hozzáférhetőségének megkönnyítésére.

Ritkábban esik azonban szó az egészségügyi reform kapcsán az egészségügyi dolgozók páciensek iránti gondoskodásáról, szeretetéről és önzetlenségéről.

irgalmas

A gyógyuláshoz elengedhetetlenül szükséges a szeretet

A kórházakba kerülő betegek elveszítik az otthon, a természetes lét biztonságát, ha megfelelő családi háttérrel rendelkeztek is, ha addig szeretettel és a tisztelettel voltak is körülvéve. A kórházak és más egészségügyi intézmények kapuin belül nem érzik magukat biztonságban, nem tarthatják ellenőrzésük alatt saját helyzetüket, sorsuk sok esetben ismeretlen orvosok kezében van. A keresztény világban jól ismert az irgalmas samaritánus példázata. Jézus valóságos élethelyzetből ihletődött, amely hallgatói számára sem volt ismeretlen.

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian hallottunk

 • a papról, aki közömbösen haladt el a bajba jutott ember mellett,
 • a lévitáról, aki átment az út másik oldalára, amikor a szerencsétlenül járt férfi a segítségét kérte.

Ennek az embernek valószínűleg nem az fájt a legjobban, hogy nem kapott segítséget, hanem az, hogy mind a papnak, mind a lévitának az elsők között kellett volna a segítségére sietnie. Ez hivatásuk része volt. Ők azonban saját biztonságuk védelmében, az eset kockázatait felmérve, visszautasították, cserbenhagyták, a halál karjaiba taszították.

irgalmasA segítség egy teljesen váratlan embertől érkezett

Egy samaritánus, aki természetesen nem sebesült embereket keresett egy jól felszerelt mentőautóval, hanem elfoglalt üzletember volt, megszakította utazását, félretette terveit és napirendjét, felfüggesztette mindazt, ami sürgős volt számára és teljes figyelmét a sebesült felé irányította.

Ennek a példázatnak el kellene gondolkoztatnia azokat, akiknek a gyógyítás a mesterségük. Akik természetesnek, munkahelyi elvárásnak kellene, hogy tartsák a felebarátjuk iránti szeretetet. A rablók kezébe esett sebesült ember gyógyulásához nem az olajjal való megkenés járult hozzá a legnagyobb mértékben, hiszen az valójában késlelteti a gyógyulást, hanem valószínűleg az a szeretet és odaadás, amelyet olyas valaki részéről tapasztalt, aki tulajdonképpen ellensége volt: egy samaritánustól. Tőle számított volna a legkevésbé segítségre, az övéi pedig, a pap és a lévita cserbenhagyták, világosan a tudtára adták:

 • nem szeretünk, nem érdekel a sorsod, csak saját magunkkal foglalkozunk.

Reform

A mi egészségügyi rendszerünknek, ugyanúgy, mint a világ minden egészségügyi rendszerének, reformra van szüksége. A gyógyszeres kezelés, a jó felszereltség, hozzáértés és az állami biztosítás mellett az orvosi társadalomnak arra van szüksége, hogy újra felfedezze a gyógyítás alapvető indítékát, ami a felebaráti szeretet.

Dr. Nicolae Dan
főszerkesztő

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: A felebaráti szeretet reformja

Kapcsolódó linkek
1. A felebaráti szeretet reformja
2. A tobozmirigy és a vakációs bulizások

23 Views0
Álomvakáció

Álomvakáció

Tanuljunk mások kárából: Végre elérkezett a vakáció és vele együtt a nyári táborozások ideje. Julcsi és Jancsi ez alkalommal sem jutottak egyezségre, így Julcsi a hegyekbe, Jancsi pedig a tengerre ment nyaralni.
– Alig várom már, hogy a tengerparton legyek – mondta Jancsi indulás előtti este. Szépen lebarnulok, egész nap úszok és röplabdázok.
– Lassan a testtel! – figyelmeztette Julcsi. Ha sokat ülsz a napon, leégsz, és még aludni sem fogsz tudni.
– Tudod mi a véleményem az ilyen figyelmeztetésekről? – kérdezte Jancsi. Azt gondolom, hogy egyszerűen csak mesék, kisgyermekek, öregek és lányok ijesztgetésére. Inkább arra figyelj, hogy mivel foglalkozol majd te a hegyekben, mert ott is meg lehet betegedni.Tanuljunk mások kárából

Ha vigyáztam volna…

Hamar megérkeztek az első tudósítások a tábor első napjáról, mobiltelefonnal készített képekkel egészítve ki a beszámolót.

Julcsi

Szerencsésen megérkezünk Buşteni-be, ahol csodálatos a táj, a levegő pedig tiszta, üde és friss. Érkezésünk másnapján túrázni mentünk. Figyelmeztettek, hogy húzzunk bakancsot és vigyünk magunkkal esőkabátot, de annyira szép idő volt, hogy úgy döntöttem, nem cipelek magammal felesleges tárgyakat. Következésképpen nyári cipőben, pólóban és rövidnadrágban indultam útnak.

Néhány óra múlva hirtelen hatalmas eső kerekedett és én természetesen bőrig áztam. Csak a fejem maradt szárazon, amelyre egy magamnál felejtett műanyag tasakot húztam. Most csak abban reménykedem, hogy a tábor hátralevő napjait nem tüsszentéssel, köhögéssel és orrfújással fogom tölteni. Jancsinak igaza volt, úgy tűnik, hogy a hegyekben is érhet baj.

Jancsi

Üdvözletemet küldöm a tengerpartról. Szerencsésen megérkeztünk, ma reggel pedig már korán kimentünk a partra, hogy megnézzük a napfelkeltét. Néhány fényképet is készítettem. Ezután bementünk a vízbe és csak ritkán feküdtünk ki pár percre a homokra, napozni. Dél körül mindenki sietve távozott én azonban gyorsan ettem is vissza is mentem a partra. Nem azért fizettem ki a tábori díjat, hogy a szobában rostokoljak. A fáradtság azonban erősebbnek bizonyult és délután 2 óra körül elszundítottam.

Természetesen a napernyő mellett, vagyis a napon. Körülbelül két óra múlva ébredtem fel, rákvörösre égve, émelyegve. Egy hideg zuhany után jobban éreztem magam, a valódi rémálom azonban csak este kezdődött el: fejfájás, láz, hányinger, szédülés, az égésről nem is beszélve. Tehát, kénytelen vagyok bevallani, hogy Julcsinak igaza volt: a sok napozás ártalmas a bőrnek, és nemcsak annak.

Tanuljunk mások kárából!

 • Függetlenül attól, hogy hol töltjük szabadságunkat, mindig vigyünk magunkkal a helynek, a hőmérsékletnek, a körülményeknek megfelelő felszerelést és legyünk felkészülve az időjárási viszonyok hirtelen megváltozására.
 • Tizenegy és délután hat óra között ne tartózkodjunk tűző napon. A nap többi órájában védjük fejünket a közvetlen napsugárzástól, viseljünk könnyű, lenge, természetes anyagokból, lenből és pamutból készült bő, világos színű, szellős ruhadarabokat.
 • Igyunk elegendő vizet. A nyári kánikulában 20-30 percenként kortyolgassunk vizet. Ne cseréljük fel a vizet koffeintartalmú italokkal (kóla, fekete tea) vagy különböző szénsavas üdítőkkel.
 • Amikor a meleg elviselhetetlenné válik, zuhanyozzunk le langyos vízzel és ne törölközzünk meg.
 • Fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget (sárgadinnyét, görögdinnyét, paradicsomot, uborkát). Tartózkodjunk az édesség- és húsfogyasztástól.
 • Bármilyen meleg legyen is, ne nyissunk ki minden ablakot, kerüljük a huzatot, ne fürödjünk hideg hegyi patakok vizében kiizzadt testtel. Ez tüdőgyulladáshoz vezethet.

Tanuljunk mások kárából

Álomvakációban lehet részünk, ha örvendezünk barátaink társaságának, élvezzük az utazást, a szép tájakat és a jó időt, anélkül, hogy közben égne és viszketne a bőrünk vagy fájna a fejünk. Ezt nem nehéz elérni, ha megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket.

Maxi

Medana Croitoru

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Gyereksarok: Álomvakáció – Maxi és a gyermekek

Kapcsolódó linkek
1. Zenés vakáció – zene hatásai
2. Légzésünk titkai
3. A betegvizsgálat elfelejtett művészete
4. Egészségügyi kaleidoszkóp #4
5. A kortizol és a mindennapi stressz
6. Propolisz tartalmú aeroszolos inhalálás
7. Az Alzheimer-kór és a sült hús (roston)
8. Természetes gyógymódok a dysmenorrhoeában
9. Stresszoldó vegetáriánus receptek
10. Kezdő futók programja
11. Régi-új gyógymódok – a gyömbér jótékony hatása
12. Ménesi tapasztalat – a legjobb dolog, ami az életemben történt
13. Rákszűrés a nőknél
14. Bosszú – Nem tárgyalok! – Páros bonyodalmak
15. Embertelen – Mi teszi emberré/embertelenné az embert?
16. Gyereksarok: Álomvakáció – tanuljunk mások kárából

27 Views0
Mi teszi emberré/embertelenné az embert?

Embertelen – Mi teszi emberré/embertelenné az embert?

Embertelen: Naszreddin Hodzsa mondásai közül az egyik kedvencem a következő: „Többre tartják az öltözetet, mint az embert.” A mesében Naszreddin, szerény körülményeihez mérten, szegényes ruhában megy el egy esküvőre. Teljes közönnyel ültetik le a legszegényesebb asztal legtávolabbi sarkához. Ezt látva Naszreddin elmegy az egyik barátjához és megkéri, hogy adja neki kölcsön a legszebb ruháját. Még egy bundát is felölt, majd visszatér a mulatságba. Ezúttal a násznép figyelmesen körülveszi és a legjobb asztalhoz ültetik. Csodálkozva nézik, amint ruhája ujját kezdi az ételbe mártogatni. Kérdésükre, hogy mit művel, Hodzsa igen egyszerűen válaszol: „Meghívom a ruhám, vegyen részt a lakomán, mert a ruhát csodálva nézik, de az embert nem tisztelik.”

Mi teszi az embert emberré?

Mi teszi a mellettünk levő embert emberré? Egy ruha? A társadalmi helyzete? A vagyon? A kinézete? Sajnos túlságosan is jól ismerjük a választ, mert sok esetben mi magunk is hasonló kritériumok szerint ítéljük meg embertársainkat. Ez a helyzet annyira régóta fennáll, hogy időszámításunk első századaiból is maradtak ránk erről szóló feljegyzések. Az első keresztény gyülekezetekben is megtörtént, hogy a gazdagok a legjobb helyeket kapták, a szegények pedig csak a földön, illetve mások lábánál ülhettek (Jakab levele 2:2-3). Annak ellenére, hogy Jakab apostol nem értett egyet ezzel a helyzettel, a szokás napjainkig fennmaradt, egyre visszataszítóbb formát öltve.

embertelen

Egy kísérlettel próbáljuk meg bemutatni, hogy milyen méreteket ölthet az emberek megítélése külső jellemzőik alapján.

Egy farmernadrágba, kötött pulóverbe, nagykabátba és a szemébe húzott téli sapkába öltözött fiatalember összegörnyedve köhögött az egyik metróállomáson. Egyszer csak a földre esett és időnként gyenge hangon segítségért kiáltott. Az emberek érdektelenül haladtak el mellette, egyesek felé sem fordultak, mások vetettek rá egy-egy csodálkozó pillantást. Azonban senki nem állt meg, hogy megkérdezze, mi történt vele vagy mentőt hívjon. Mintegy 7 perc telt el így. Végül a fiatalember felállt, majd tehetetlenül vállat vont, miközben a szemből filmező rejtett kamera felé fordult. Minden hiába! Senkiben nem sikerült sajnálatot, de még aggodalmat sem keltenie. Embertelen volt?

Jött az öltöny és a nyakkendő!

Később ugyanaz a fiatalember, ez alkalommal elegáns ruhákba öltözve, öltönyben, szemüveggel, ápolt hajviselettel jelent meg ugyanazon a metróállomáson és eljátszotta az előbbi jelenetet. Összegörnyedve köhögött, majd a földre esett, de még mielőtt segítségért kiáltott volna, egy nő gyorsan odasietett és megkérdezte: „Uram, jól érzi magát? Szólaljon meg! Mi történt?” A jelenetet több alkalommal eljátszották és minden esetben akadt segítő szándékú ember.

Mi válthatta ki ezt a változást? Vajon első alkalommal csak szívtelen emberek jártak arra? Nem hiszem! Minden korosztályból és minden társadalmi osztályból voltak ott emberek. Ez inkább annak az embertelen módnak a szemléltetése, ahogyan mi az embereket külsejük alapján megítéljük.

Mi teszi az embert embertelenné?

A fenti jelenettel kapcsolatban önkéntelenül is feltesszük a kérdést: Hogyan viselkedhetnek ennyire embertelenül az emberek, hogy ne mutassanak szikrányi együttérzést? Biztos vagyok benne, hogy egy állat szenvedése mindenkiben könyörületességet keltene, mert egy állat ugyebár ártatlan. De az ember? Bűnös, vagy sem, megérdemel vajon ennyi közönyt?

Most furcsa területekre kalandozunk. Akár tudatában vagyunk, akár nem, társadalmunk olyannyira megosztott, hogy szinte két, egymással párhuzamos társadalomról beszélhetünk. Ez a megosztottság pedig nem a faji különbségekből, hanem a társadalmi helyzetből adódik. Egyfelől vagyunk mi, a normális emberek, másfelől pedig vannak ők, a kábítószerfüggők, a hajléktalanok, a szegények, a külvárosiak, a cigányok stb. Sajnálatos módon a társadalom egyik része láthatatlan. Nem nehéz kitalálni, hogy melyik.

embertelen

Elfordítjuk a fejünket, amikor elmegyünk mellettük. De nem feléjük tekintünk, hanem az ellenkező irányba. Nem akarjuk látni őket, mert ha látjuk, valamilyen szinten felelősnek érezzük magunkat értük. Azonban, ha egy ilyen személyen segítünk, az erőfeszítést jelent, ki kell lépnünk saját komfort-zónánkból, és ezt nem kívánjuk megtenni. Léteznek erre szakosodott intézmények. Foglalkozzanak ők ezekkel az emberekkel.

Rezzenéstelen arccal…

Sőt, a legtöbb esetben már el sem fordítjuk a fejünket. Rezzenéstelen arccal megyünk el egy földön fekvő ember mellett, olyanok mellett, akik az utcán, a földön alszanak. Utat nyitunk nekik, amikor fellépnek az autóbuszra, de nem udvariasságból, hanem pusztán azért, hogy össze ne piszkolják ruhánkat, vagy ne érezzük a belőlük áradó bűzt. Egyszerűen továbblépünk és elfelejtjük az esetet. Ők élik a maguk életét, mi a miénket.

Olykor azért nem akarjuk látni őket, mert nem akarunk elgondolkodni a sorsukon. Könnyebb azt hinnünk, hogy megérdemlik helyzetüket, hogy biztosan tettek valami rosszat és annak büntetését viselik. Egy kalap alá vesszük őket. Ha ismernénk történetüket, tudnánk, hogy egyesekkel nagyon mostohán bánt el a sors, minden ellenük fordult és nem ők tehetnek róla. Akkor élettörténetük emlékeztetne arra, hogy mennyire törékeny az élet, a mienk is. Egy ilyen felismerés kimozdíthat komfort-zónánkból. Amikor nagyjából jól mennek a dolgok az életünkben, nem szeretünk ilyenekre gondolni. Ez olyan lenne, mintha esküvőre hívnánk egy gyászolót.

embertelen

Összegzés gyanánt

Ezekből a vegyes érzésekből születik meg a tétlenség, a közömbösség, az együttérzés hiánya, az embertelenség, amely az életbevágóan fontos helyzetekben is megnyilvánul, amikor talán egy emberi élet veszélyben van. Lehet, hogy a külsőségek szerint ítéljük meg az embereket, azonban semmi magyarázatot nem találhatunk azokra az esetekre, amikor embertelenül megvonjuk a segítséget a rászorulóktól. Nem föltétlenül arra gondolok, hogy aprópénzt dobunk a koldusoknak. Az ezzel visszaélők csoportja különböző módszerekkel próbálkozik kifosztani pénztárcánkat, tehát az ilyen irányú óvatosság nem elítélendő, sőt indokolt. A jó cselekedetekről szólva emberségre gondoltam, gazdasági vonatkozások nélkül. Ilyen lehet egy egyszerű telefonhívás.

A címben megfogalmazott kérdés így is hangozhatna: „Mi teszi az embert emberré?”

Ennek két vetülete van:

 • Mi teszi a körülöttem élőt emberré? (Gondoljunk itt azokra a szempontokra, amelyek szerint megítéljük az embereket.)
 • Mi tesz engem emberré? (Itt értékeljük ki saját emberségünket és azokat az okokat, amelyek arra vezetnek, hogy ezt megmutassuk vagy ne az embereknek.)

Magától értetődő, hogy a második kérdés sokkal fontosabb, mint az első. Az embert embersége teszi emberré. Abban a pillanatban, amikor a mellettem élő szenvedése már semmilyen érzést nem kelt bennem, komoly gondjaim vannak. Ezt őszintén fel kell mérnünk és megoldást kell rá találnunk. Azonban ne feledjünk el egy dolgot: ő továbbra is ember marad, de én eljuthatok ahhoz a fordulóponthoz, amikor embertelenné válhatok.

Cristinel Sava

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Embertelen – Mi teszi emberré/embertelenné az embert?
https://www.upworthy.com/a-man-falls-down-and-cries-for-help-twice-the-second-time-my-jaw-drops/

Kapcsolódó linkek
1. Zenés vakáció – zene hatásai
2. Légzésünk titkai
3. A betegvizsgálat elfelejtett művészete
4. Egészségügyi kaleidoszkóp #4
5. A kortizol és a mindennapi stressz
6. Propolisz tartalmú aeroszolos inhalálás
7. Az Alzheimer-kór és a sült hús (roston)
8. Természetes gyógymódok a dysmenorrhoeában
9. Stresszoldó vegetáriánus receptek
10. Kezdő futók programja
11. Régi-új gyógymódok – a gyömbér jótékony hatása
12. Ménesi tapasztalat – a legjobb dolog, ami az életemben történt
13. Rákszűrés a nőknél
14. Bosszú – Nem tárgyalok! – Páros bonyodalmak
15. Embertelen – Mi teszi emberré/embertelenné az embert?
16. Gyereksarok: Álomvakáció – tanuljunk mások kárából

49 Views0
bosszú
Nem tárgyalok! – Páros bonyodalmak

Nem tárgyalok! – Páros bonyodalmak

Bosszú: – Én azt mondom, nem érdemes elrontani jól működő, szép kis szekerünket egy gombostűfejnyi elégedetlenségért, amely ráadásul értelmetlen is – próbálta lecsendesíteni a férj a veszekedésbe torkollott mérgelődés háborgó vizeit.

– Számodra az én elégedetlenségem mindig banális apróság, a te ügyeid azonban mindig életbevágó fontosságúak. Lényegtelen, hogy üres a kamra, és nincs miből ételt készítenem. Az is apróság számodra, hogy anyósod születésnapi üdvözletét elfelejtetted postázni, még az sem jutott eszedbe, hogy megköszönd neki, hogy ellát zöldséggel és gyümölccsel, annak ellenére, hogy te soha nem veszel kapát a kezedbe. Igaz, hogy nem is voltak elvárásaid, ami az ételt illeti, amikor nem járultál hozzá az előállításához.

harag

Látszik is, mert folyik le rólad a ruha, de te akartad így. Az is semmiség számodra, hogy nem fizetted ki az adót, pedig egy hónapja kérlek, hogy tedd már meg. Nem voltál képes nagybátyámnak sem megköszönni, hogy segített felépíteni a kicsi, de alapos munkát igénylő hétvégi házat, amelyet mellesleg még nem is láttál, mert arra sem voltál hajlandó, hogy a kulcsrakész házacskát átvedd. Nem is beszélek arról, hogy már egy hónapja gyanúsan sokszor késel. Még van számtalan ehhez hasonló gombostűfejnyi apróság, ami számodra mind lényegtelen – zárta a ház úrnője vádlott férje hibáinak leltározását.

Figyelj ide…

– Figyelj ide, néhányra van magyarázatom, de szeretném, ha előbb kibékülnénk és leülnénk az asztalhoz, hogy elmagyarázhassam azokat az okokat, amelyek miatt te úgy gondolod, hogy bizonyos feladatokat nem végeztem el, a többiért pedig bocsánatot kérek – lengette meg újból a férj a béke fehér zászlaját.

– Hallani sem akarok róla. Nincs mit megbeszélnünk. Nekem nem magyarázatokra, hanem tettekre van szükségem – zárta le a vitát az asszony.

– Majd meglátod, hogy minden világossá válik, ha elássuk végre a csatabárdot – próbálkozott a férfi.

– Már mondtam, nem tárgyalok! – szakította félbe a nő.

És sötétség borult rájuk.

Amikor nem O.K., akkor K.O.!

Ha a családi életben a szabálytalanságot más szabálytalansággal próbáljuk orvosolni, akkor azt nyugodtan nevezhetjük indokolt és előre eltervezett házassági bűnténynek. Ennek egy vonzó oldala is van: utasítsd vissza azt, aki téged visszautasít. Ez olyan, mintha süteménnyel csábítanál egy cukorbeteget. Levágod a párbeszéd-szeletet. Felveszed az áldozat szerepét. Minden magyarázat előtt bezárod az ajtót. Kisajátítod a hálószobát, és mindent megteszel annak érdekében, hogy tudasd pároddal: nemkívánatos személy és pillanatnyilag nincs helye a házassági kapcsolatban. Ellenségesen hátat fordítasz. Egyetlen tányérral és evőeszközzel teríted meg az asztalt, de nem a párod számára teszed ki azokat. Nem tudatod, hogy mikor, hova mész el, és mikor érkezel majd haza. Engeded, hogy a rendetlenség eluralkodjon a házban. Közömbös vagy megbüntetett pároddal szemben, nem érdekel, hogy mit, hogyan és miért tesz. Azt érzékelteted, hogy jó kedved van, az ellenség bosszantására.

bosszú

Sokat beszélgetsz telefonon nála „jobb” emberekkel, és terveket készítesz velük. Nem hívod meg édesanyádat és nem óhajtod látogatását, nehogy véletlenül kibékítsen. A kifizetendő számlákat módszeresen kedvenc használati tárgyai mellé sorakoztatod. Amikor elengedhetetlenül szükséges dolgokat kellene közölnöd, akkor sem beszélsz, hanem írásban adod tudtára a feladatot. Vagy egyik, vagy másik fél egyre gyakrabban hiányzik indokolatlanul otthonról. Amikor összetalálkoztok a konyhában, pattanásig feszül a húr, megkövült arccal, kifejezéstelen szemmel, összeszorított ajakkal bámultok magatok elé, esetleg szárazon köhécseltek. A legfontosabb a hallgatás megőrzése. Annyira csend van, hogy gondolataitokat is halljátok. A büntető fél azt gondolja, hogy kiütötte a másikat.

A valóság? Mindketten a földön vannak. Mindkettő felett számol a bíró. Vajon képesek lesznek talpra állni?

Ártalmas magatartás a bosszú

Amikor a bosszúállás vezérel, azt hiszed, víz alatt tartod a másik fejét, hogy ne lélegezhessen, azonban a valóság az, hogy saját magadat fullasztod.

Tegyük fel, hogy a büntetést érdemlő felet elszigeteli a társa. Megérdemli, mert nem vette ki részét a ház körüli teendőkből. Bosszú? Az inkvizítorral mi történik? Mi történik a sebzett „ártatlannal”? Mi lesz, amikor a mágikus „hallani sem akarok róla” kijelentéssel elvágjuk mindenféle párbeszéd fonalát? Néhány elképesztő dolog.

Elsősorban, a közömbös társ megbüntetésének vágya oda vezet, hogy önmagunkat még súlyosabb büntetéssel sújtjuk, mint a nemkívánatos lakótársat. Hogyan lehetséges ez? Megfosztjuk magunkat a házasság különleges kapcsolatától, pedig éppen ezért választottuk ezt az életformát. Megfosztjuk magunkat társunk értékelésétől, ami segítene jobban megismernünk önmagunkat és megfelelőbben alkalmazkodnunk az élethez.

bosszú

Elborít a bosszúállás dühe, ami semlegesíti a társunk megértését szolgáló értelmes hozzáállást. Az élet annak válik nehezebbé, aki haragszik és nem hajlandó tárgyalni, mert az „ellenfél”, akinek megfelelő körülmények között feladata lenne bizonyos házi teendők elvégzése, most, mivel nemkívánatos személy lett a háztartásban, már semmi nem érdekli. Az ellenséges magatartás kizárja az olyan kapcsolatformáló és -ápoló elemeket, mint az engedékenység, a szelídség, a tűrőképesség, a megértés, a megbocsátás.

Bosszú a büntető magatartás

Amikor büntető magatartást veszünk fel és uralkodni vágyunk a nélkül, hogy a másik érvelését meghallgatnánk, nemcsak házastársunkkal, hanem a többi körülöttünk élő emberrel is savanyúak, feszültek és gyanakvóak leszünk. Így elveszítjük társunk és embertársaink együttműködését és egyre jobban elidegenedünk az emberektől és önmagunktól. Megjelennek a házasság rákbetegségének első tünetei a gyógyító párbeszéd megfojtása következtében.

„Kérlek szépen, béküljünk ki és tegyük helyére a dolgokat” – halljuk a vétkesnek ítélt fél részéről a javaslatot. „Nem tárgyalok!” – érkezik a válasz. Ki mondhatja meg ez utóbbinak, hogy önmagát ítéli el és végzi ki? Azonban a legnagyobb büntetés, amelyet kiszab magára, csak ezután következik.

bosszú

Magyarázat

– Láthattad, hogy tulajdonképpen csak ebben a hónapban hanyagoltam el a teendőimet és hagytam figyelmen kívül néhány sürgető dolgot. Szeretném, ha megértenéd, hogy miért nem tudtam tartani veled a ritmust. Hallgass végig, majd tedd, amit jónak látsz.

– Nincs szükségem magyarázatokra, sem mesékre. Végezze mindenki a maga dolgát. Elegem van a szavakból. Amikor látom, hogy cselekszel, még beszélünk. Addig… szünet.

– Csak egy kis jóindulat kellene a részedről, csupán két-három mondatot szeretnék mondani.

– Nem tárgyalok! – hangzik a sokszor ismételt elutasítás.

Egyszer csak megszólal a csengő, és a ház asszonya siet ajtót nyitni. A bejáratnál egy orvos és egy nővér áll, fehér köpenyben.

– Tisztelt hölgyem, itt lakik a Costescu család? – teszi fel a kérdést az orvos. Mentőautóval érkeztünk, hogy Costescu urat sürgősen kórházba szállítsuk.

– Igen doktor úr, de szerintem valami félreértés van a dologban. Azt hiszem, hogy eltévesztették a lakást. Costescu úr ugyanis makkegészséges. Vannak neki különböző betegségei, azonban azokat nem lehet kórházban kezelni. Lehetséges, hogy egy másik Costescu családot keresnek – javasolja a nő.

– Azonnal, doktor úr – szól közbe a ház ura. Veszem a csomagom, és jövök.

A feleség elképedve bámulja férjét, majd kérdő tekintetével az orvos felé fordul magyarázatért.

Az orvos magyarázata

– Az ön férje komoly szívbetegségben szenved és sürgős sebészeti beavatkozásra van szüksége. Többször megfordult már nálunk a kórházban, ahol kivizsgálásokat végeztünk és arra jutottunk, hogy helyzete nem tűr halasztást. És, tisztelt hölgyem, készüljön fel a legrosszabbra. Csak az ön szeretete tartja még életben. Nagyon, nagyon súlyos a helyzet – súgta az orvos.

– De ő nem mondott nekem semmit! – nyögi a nő kezét tördelve.

Costescu úr az előtérben várakozott a kórházi csomaggal a kezében és hosszan nézte feleségét, tőle várva a választ.

– Tulajdonképpen én nem engedtelek szóhoz jutni. Gyilkosság, amit tettem – mondta megtörten az asszony.

– Ha még hazatérek, elvégzek minden feladatot, amit elvártál tőlem – jegyezte meg a férje, csendes, nyugodt hangon.

– Az nem lényeges. A fontos, hogy te meggyógyulj.

– Megígértem, és betartom. Nem tárgyalok! – jelentette ki, és észre sem vette, hogy felesége büntető szavaival válaszolt.

George Uba

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Nem tárgyalok! – Páros bonyodalmak (Bosszú)
A bosszú és a harag rossz tanácsadó.

Kapcsolódó linkek
1. Zenés vakáció – zene hatásai
2. Légzésünk titkai
3. A betegvizsgálat elfelejtett művészete
4. Egészségügyi kaleidoszkóp #4
5. A kortizol és a mindennapi stressz
6. Propolisz tartalmú aeroszolos inhalálás
7. Az Alzheimer-kór és a sült hús (roston)
8. Természetes gyógymódok a dysmenorrhoeában
9. Stresszoldó vegetáriánus receptek
10. Kezdő futók programja
11. Régi-új gyógymódok – a gyömbér jótékony hatása
12. Ménesi tapasztalat – a legjobb dolog, ami az életemben történt
13. Rákszűrés a nőknél
14. Bosszú – Nem tárgyalok! – Páros bonyodalmak
15. Embertelen – Mi teszi emberré/embertelenné az embert?
16. Gyereksarok: Álomvakáció – tanuljunk mások kárából

56 Views0