
Vegetáriánus és vegán receptek #1
Diós gofri
(6 adag)
Hozzávalók
- ½ csésze finom zabpehely
- ¾ csésze kukoricaliszt
- ¾ csésze teljesörlésű búzaliszt
- ¹⁄³ csésze dió
- 4 csésze forró víz
- 1 kiskanál vanília
- 1 kiskanál só
Elkészítés
A diót alaposan összemixeljük egy csésze vízzel. Áttöltjük egy edénybe, hozzáadjuk a többit és jól összekeverjük. Előmelegítjük a gofrisütőt és a gép használati utasításait szem előtt tartva gofrikat sütünk. Mogyoróvajjal, gyümölcsszósszal vagy epres növényi tejszínhabbal (lásd az első receptet) tálaljuk.
Epres növényi tejszínhab
(20 adag)
Hozzávalók
- ½ csésze kesudió
- ½ csésze főtt barna rizs
- 1 csésze gyorsfagyasztott eper
- 1 ½ csésze fehérszőlő-must (vagy almalé)
- ¼ kiskanál vaníliaesszencia
- 1 kiskanál citromlé (elhagyható)
- 1–2 kiskanál méz (elhagyható)
- csipet só
Elkészítés
Az epret kiolvasztjuk és félretesszük. A kesudiót jól megmossuk és a musttal együtt 1 percig alaposan mixeljük, míg tejföl állagú homogén krémmé válik. Hozzáadjuk a többit és jól összekavarjuk.
Szója egybefasírt II
(12 adag)
Hozzávalók
- 1 csésze szójabab
- 1 ½ csésze víz
- 4 szál zellerszár (zöld), apróra vágva
- 2 darab paprika, apróra vágva
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 2-3 cikk fokhagyma, lereszelve
- ½ csésze olajbogyó, szeletelve
- ½ csésze zabliszt
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál élesztőpehely
- ½ kiskanál zsályapor
- ½ kiskanál édes fűszerpaprika
- 1 kiskanál Vito fűszerkeverék
- 2-3 evőkanál petrezselyemlevél, apróra vágva
- ¼ kiskanál só
Elkészítés
A szóját vízbe áztatjuk, éjszakára. Lecsorgatjuk, az előírt mennyiséggű vízzel együtt alaposan összemixeljük, kitöltjük egy edénybe, hozzáadjuk a többit és jól összekavarjuk. A kapott masszát tepsibe helyezzük és kis fokozaton 2 órán át sütjük.
Szójafelfújt II
(12 adag)
Hozzávalók
- 1 csésze szójabab
- 2 csésze forró víz
- 2 evőkanál zöldpetrezselyem
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál élesztőpehely
- 1 hagyma, apróra vágva
- 1 kiskanál Vito fűszerkeverék
- só ízlés szerint
Elkészítés
A szóját hideg vízben áztatjuk egy éjszakán át. Lecsorgatjuk a szóját, majd a két csésze forró vízzel jól össze mixeljük. A kapott keveréket átrakjuk egy edénybe. Ehhez hozzáadjuk a többit, jól összekavarjuk, jénai tálba tesszük, majd sütőben, közepes fokozaton 45-50 percig sütjük.
Valentina Dan, MPH
Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Vegetáriánus receptek
Kapcsolódó linkek
1. Kétarcú villámcsapás – az agyvérzés
2. Az agyi vérkeringés felépítése
3. Stroke – tünetek és kockázatok
4. Stroke jelei és megelőzése
5. 8 táplálkozási stratégia – egyél jót a stroke után
6. Agyvérzés tünetei és jelei
7. Cukorbetegség, mint a stroke rizikója
8. Egészségügyi kaleidoszkóp
9. Vegetáriánus és vegán receptek #1
10. Rehabilitáció a stroke után
11. Sztrók a gyerekeknél
12. A stroke és a rák közötti kapcsolatok
13. Mezőménes – mágnes, ami vonz
14. Hidroterápia a stroke utáni rehabilitációban
15. Pszicho-emocionális zavarok: viszonyuljunk megértően a stroke után az érintettekhez
17. Érelmeszesedés: Az agyi értörténés csapatmunkában való kezelése
18. Gyereksarok: A három kismalac: Figyelem, az élet fontos!
Receptes linkek
1. Vegetáriánus és vegán receptek #1
2. Receptek a nők egészségéért
3. Vegetáriánus és vegán receptek #3
4. Stresszoldó vegetáriánus receptek #4
5. Vegetáriánus receptek #5