
Vegetáriánus és vegán receptek #3
Vegetáriánus receptek: nagyon egyszerű ételeket lehet gyorsan elkészíteni. Nem is gondolnánk ezek mennyire egészségesek és mennyire színes a repertoár. Mutatunk pár ötletet 😉
Cukkini krémleves
(4 adag)
Hozzávalók
- 3 fiatal cukkini, héjastól
- 2 sárgarépa, négybe vágva
- 1 petrezselyemgyökér, négybe vágva
- 1 fehérrépa, négybe vágva
- ¼ zellergumó, felébe vágva
- 1 hagyma
- 3 l hideg víz
- 1 kiskanál Vito-fűszerkeverék
- ½ csésze vegetáriánus tejföl (lásd: a következő receptet)
- só, ízlés szerint
- zöld kapor, apróra vágva
Elkészítés
A vizet fazékba töltjük, beletesszük egészben a cukkiniket, a hagymát, a zöldségeket, majd közepes lángon puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük és egy kis főzőlé hozzáadásával turmixoljuk.
Kitöltjük, hozzáadjuk a Vito-fűszerkeveréket, a sót, a tejfölt és a zöldkaprot, összekeverjük, majd tálaljuk. Teljes kiőrlésű lisztből készült
pirított kenyérkockákkal is fogyaszthatjuk.
Vegetáriánus tejföl
(8 adag)
Hozzávalók
- 1 bögre kesudió
- 1 bögre víz
Elkészítés
A kesudiót folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd leszűrjük. Egy bögre víz hozzáadásával krémes állagú masszává turmixoljuk. Tejföl helyettesítésére használjuk. Ez a legegyszerűbb és leghozzáférhetőbb vegetáriánus tejfölrecept.
Olyan ételek esetében, ahol nem számít a szín, a kesudiót mandulával, dióval vagy napraforgómaggal helyettesítehetjük, az így nyert massza azonban sötétebb színű lesz.
Csőben sült gomba zöldségekkel
(6 adag)
Hozzávalók
- ½ kg friss gomba, szeletelve
- 2 padlizsán, nagy kockákra vágva
- 6 burgonya, nagy kockákra vágva
- 5-6 cikk fokhagyma, lereszelve
- 2 kanál apróra vágott friss petrezselyemlevél
- 1 kiskanál Vito-fűszerkeverék
- 2 kanál olívaolaj
- ½ csésze víz
- 2 babérlevél
- kevés só
Elkészítés
A gombát, a padlizsánt és a burgonyát egy tálban, a Vito-fűszerkeverékkel összekeverjük, majd egy tepsibe borítjuk.
Külön edényben összekeverjük a fokhagymát, vizet, olajat és sót, majd a tepsiben levő zöldségekre öntjük. Hozzáadjuk a babérleveleket és a sütőbe helyezve közepes lángon sütjük. Időnként megkevergetve kevés vizet adunk hozzá. Amikor a zöldségek megpuhultak, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Zellerpörkölt
(3 adag)
Hozzávalók
- 1 nagy zeller, felszeletelve
- 2 sárgarépa, felkarikázva
- 2 hagyma, apróra vágva
- 5-6 paradicsom, kockákra vágva
- 1 kiskanál Vito-fűszerkeverék
- 1 kanál apróra vágott zöld kapor
- 2 kanál olívaolaj
- 2 ½ bögre víz
- só, ízlés szerint
Elkészítés
A vizet lábosba töltjük, hozzáadjuk a hagymát, a zellert és a sárgarépát. 20 percig főzzük, majd a zöld kapor kivételével a többi hozzávalót is beletéve további 10 percig főzzük. Végül a zöld kaprot is hozzáadjuk és még egyszer felforraljuk.
Valentina Dan, MPH
Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Vegetáriánus receptek
Kapcsolódó linkek
1. Hegymászás örömei: Gyerünk a szabadba!
2. Az együttélés példái
3. A romániai lakosság kardiológia helyzete
4. Egészségügyi kaleidoszkóp #3
5. Kortizol: Kortikoterápia – hazárdjáték vagy segítség?
6. Az étrend és táplálékkiegészítők szerepe a B12-vitamin-hiány kezelésében
7. Vegetáriánus és vegán receptek #3
8. A bronchiolitis csecsemő- és kisgyermekkorban
9. A görcsös izommerevség (spaszticitás) és kezelése
10. Az alsó végtagok krónikus vénás elégtelensége
11. Non-Hodgkin limfóma
12. Gyanakvó vádló – a vádlott dossziéja
13. Gyereksarok: A vendég, aki elfelejt távozni – pollenallergia
Receptes linkek
1. Vegetáriánus és vegán receptek #1
2. Receptek a nők egészségéért
3. Vegetáriánus és vegán receptek #3
4. Stresszoldó vegetáriánus receptek #4
5. Vegetáriánus receptek #5