/
2,328 Views0

Gyerünk a szabadba!

Hegymászás: 2010-ben és 2011-ben Mihai fiammal együtt, hátizsákkal a hátunkon végigbarangoltuk a Fogarasi-havasok keleti gerincének egy-egy szakaszát. Az első évben nehéz volt a túra, másodszor azonban már mindkettőnknek valódi élvezetet jelentett a hegymászás. Olyan lelki közelségbe kerültünk, amelyet például egy közös vásárlás semmiképp nem eredményezhetett volna.

Hegymászás örömei gyerekként

2012-ben lányunkon, Christán volt a sor, hogy megízlelje a hegymászás, a hátizsákcipelés és a sátorban alvás örömeit a Radnai-havasokban. Szeptember volt. Első éjjel nyári hőmérséklet fogadott, második éjjel azonban a Puzdra-csúcs közelében a hőmérséklet 0º C alá süllyedt és a külső sátorponyva megfagyott. Meleg hálózsákjaink voltak, Christa középen aludt, köztem és Mihai között. Annak ellenére, hogy hajnal felé éreztük a hideg levegő áramlását, nyugodt éjszakánk volt, a tiszta, derűs reggel és a felkelő nap sugarai hamarosan melegséggel árasztották el testünket és lelkünket.

hegymászás

Hosszú út

Hosszú út állt előttünk a Puzdra-csúcstól a Nagy-Pietrosz menedékházig. Egyszer csak megjelent előttünk egy kutya, egy gyönyörű arany retriever, amely barátságosan hempergett az alpesi legelő füvén. Christa elnevezte Hempergőnek és a kutya két napon keresztül hűséges vezetőnknek bizonyult. Nem vagyok biztos benne, hogy lányom kibírta volna nélküle a túrát. Hosszú utat tettünk meg, másztunk és ereszkedtünk, de mivel Christa szenvedélyesen szerette az állatokat, Hempergő jelenléte elterelte figyelmét a hegyi útvonal nehézségeiről.

Falatozás

Amikor falatoztunk, Hempergő nem tolakodott szenvtelenül, mint ahogyan azt más hozzá hasonló kutyák teszik. Ellenkezőleg, tisztes távolságban várakozott türelmesen a „sorára”. És valóban bőségesen megkapta a részét, nemcsak Christától, aki máskor is megosztja a finom falatokat Spike-kal, német-juhász kutyánkkal és Tigerrel, öreg kandúrunkkal, hanem Mihai és én is adtunk neki bőven harapnivalót. Estére értünk el a Nagy-Pietrosz menedékházba és ott éjszakáztunk. Másnap, Hempergő kíséretében leereszkedtünk a völgybe, magunk mögött hagyva a Nagy-Pietrosz csúcs lábánál húzódó gyümölcsösöket, a borsai dombok között.

hegymászás

Őrangyal lett volna?

A város közelébe érkezve, egy útkereszteződésnél mi hárman előrementünk, a kutya pedig tisztes távolságban követett. Körülbelül 300 métert haladtunk, amikor észrevettük, hogy már nincs a hátunk mögött. Visszafordultunk, de nyomát sem találtuk. Szólítottuk, különösen Christa, aki már szinte családtagnak tekintette, de mintha a föld nyelte volna el. Végül arra a következtetésre jutottunk, hogy talán egy őrangyal volt Christa részére, aki megkönnyítette számára ezt a kirándulást, amely reményeink szerint csak egy bevezetője volt egy új szenvedélynek: a természetjárás és a hegymászás szeretetének.

Szoros kapcsolat a testi és lelki egészség és a természetben eltöltött idő között

Tanulmányok egész sora igazolja értelmi, testi és lelki egészségünk és a természetben eltöltött idő szoros kapcsolatát. A világ minden táján tevékenykedő kutatók arra hívják fel figyelmünket, hogy amennyiben szeretnénk intelligens, értelmes, felelősségteljes, nyugodt, kiegyensúlyozott, helyes kapcsolatokat kialakító, józan ítélőképességgel rendelkező és kreatív gyerekeket nevelni, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy kikapcsoljuk a televíziókészüléket, a számítógépet és kimegyünk a családdal a természetbe. Azt a tapasztalatot, amelyet gyermekeimmel, Christával és Mihai-jal a Radnai-havasok gerincén átéltem, nem lehet megszerezni televíziónézés vagy számítógépes játékkal való foglalkozás közben. Ezt csak megélve, a természetben tapasztalhatjuk meg.

Tehát, gyerünk a szabadba!

 

Dr. Nicolae Dan MPH
főszerkesztő

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Gyerünk a szabadba!

Kapcsolódó linkek

1. Hegymászás örömei: Gyerünk a szabadba!
2. Az együttélés példái
3. A romániai lakosság kardiológia helyzete
4. Egészségügyi kaleidoszkóp #3
5. Kortizol: Kortikoterápia – hazárdjáték vagy segítség?
6. Az étrend és táplálékkiegészítők szerepe a B12-vitamin-hiány kezelésében
7. Vegetáriánus és vegán receptek #3
8. A bronchiolitis csecsemő- és kisgyermekkorban
9. A görcsös izommerevség (spaszticitás) és kezelése
10. Az alsó végtagok krónikus vénás elégtelensége
11. Non-Hodgkin limfóma
12. Gyanakvó vádló – a vádlott dossziéja
13. Gyereksarok: A vendég, aki elfelejt távozni – pollenallergia