TapasztalatSzE
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1 View

Lehetőségünk volt a feleségemmel együtt ezelőtt két évvel itt tölteni egy turnust. Nagyon kellemes időtöltés volt, és úgy éreztük, hogy testileg, lelkileg és közösségileg építő hatással volt ránk . Nagyon-nagyon szívesen jöttünk vissza ismét most, ahogy lehetőség adódott rá. Azt mondhatnám, hogy a kellemes élmény és a jó hatás az egészségünkre, ez késztetett arra, hogy visszajöjjünk.

Milyen volt ez a mostani turnus, mi volt esetleg a különbség, mik voltak a közös pontok a két évvel ezelőttihez képest?

Általában ugyanaz, de persze, hogy mindig vannak új elemek is. Egész más volt a csapat, akivel itt találkoztunk. Amit én pozitívumként értékelek az itt eltöltött időben, az egyfelől a kezelések és az a mód, ahogy a személyzet a páciensekhez viszonyul. Valóságos emberi, baráti és akár testvéri kapcsolatok alakulnak ki. De ezen kívül, az ország különböző részeiből vagy ahogy éppenséggel most is történik, Magyarországról vannak itt, és kialakul egy csapat. Találkozunk az elején mint idegenek, aztán a folyosón vagy a kezelőbázisban köszönünk egymásnak, vagy –miért ne? -  épp egymás mellett tornázunk a reggeli tornánál. És aztán gyakrabban köszönünk, aztán mosolygunk. Kialakul egy kommunikáció, és úgy, ahogy mielőtt a stúdióba beléptem, egy hölggyel beszélgettünk, akivel most találkoztam életemben először, azaz itt Ménesen. Azt mondta: Valahogy úgy vagyunk – tudva azt, hogy holnap vége a turnusnak-, hogy az egyik szemünk nevet – mert azért az ember szívesen megy haza - , a másik pedig sír, azért mert nem vihetjük magunkkal azokat, akikkel itt összeforrtunk.

Milyen olyan programpontok voltak, ahol ez a közösség is még erősödött, milyen kezelési szakaszok?

Hát, ugye van a személyre szabott kezelés, ezenkívül vannak a közösségi események. Itt beszélhetünk olyan alkalmakról, amelyeknek test-, egészségépítő hatása van, gondolok a reggeli tornára, vagy gondolok a vízitornára és azt ezt követő, ugyan rövid, de ilyen amatőröknek, mint mi, elég hosszú vízilabdameccsekre. És ezek valahogy, mint embereket is összekovácsolnak. Jobban megismerjük egymást, aztán azután beszélgetünk is séta közben, és persze itt kell megemlítenem a délutáni sétát, amikor ki-ki a maga csoportjával körülbelül egy órát sétál. Ennek megvan az egészségépítő szerepe és a közösségépítő szerepe is. Aztán persze, hogy beszélhetünk a más természetű programokról, akár a főzőtanfolyam vagy az „ülök-és-beszélgetek” jellegű program, és nem utolsó sorban a reggeli lelki jellegű áhítat, amit az orvos tart nagyszerűen összekapcsolva a tudomány és a Biblia világát. Aztán az egészséget építő előadások meg akik tudnak és szeretnek énekelni, nagyszerűen énekelnek együtt. Mit mondjak, a program zsúfolt, de nagyszerű.

Köszönöm. Ami az egészségügyi problémákat illeti, illetve az eredményeket – valamilyen változás történt az Ön egészségügyi állapotában vagy valamilyen pozitív eredmény született ez alatt az elmúlt 10 nap alatt?

Azt mondhatnám, hogy igen. A trigliceridek nagyon magasak voltak nálam, bizonyára srtesszalapon, és bizony az egy hét alatt jelentősen csökkentek. De azt is el kell mondanom, hogy ha nálam az eredmények nem annyira látványosak, ez azzal is magyarázható, hogy nem most kezdtem el. De úgy látszik, hogy az eddigi gyakorlat, meg az ezelőtt két évi előlépés után az egészséges életmód területén még mindig van javítani való és még mindig lehet jó hatása.

Van esetleg valami olyan konkrét döntés vagy elhatározás, ami megszületett, hogy a jövőben mit lehetne még változtatni még jobb irányba?

Hát most a déli órában a feleségemmel sétáltunk, és pontosan ezt kérdezte tőlem. Most hazamegyünk, és hogyan tovább? Bizonyára, hogy vannak dolgok, amiken még változtatunk az eddigiek után. Ugyan egyes orvosok azt mondták nekem, hogy már nem tudják, hogy a – ez nem itt Ménesen volt – hogy mit lehetne a diétámból kivenni vagy változtatni ahhoz, hogy a triglicerid-eredmények jobbak legyenek. És lám, ezen a héten bebizonyosodott, hogy még van mit változtatni, és főleg, azt hiszem, hogy a mozgás az, amit komolyabban kell vegyek a jövőre nézve. Pontosabban a rendszeres testmozgás.

Köszönöm. Kiknek ajánlaná a Mezőménesi Életmódközpontot?

Hát, én azt mondanám, hogy mindenkinek ajánlanám. Mert az ember egy összetett lény. Bizonyára vannak fizikai, testi problémáink, vannak lelki problémáink. Ajánlom azoknak is, akik netalán egy nehéz perióduson mennek át, egyedül érzik magukat, társaságra van szükségük. Egy nagyszerű hely. Nagyszerű, és én mindenkit – nemcsak szóban - bátorítok, hanem az a tény, hogy a feleségem meg én visszajárók vagyunk, azt hiszem, hogy ez a legnyilvánvalóbb üzenet mindenkinek, hogy: „Emberek! Érdemes jönni Ménesre!”

Nagyon szépen köszönöm!

Szívesen!