/
2,379 Views0

A vas szerepe nőknél
a koszorúér betegségek kialakulásában

Koszorúér betegség: A legtöbb halálesetet két nagy szív-érrendszeri megbetegedés okozza: az iszkémiás koszorúér- betegség (IKB) és az agyi értörténés. Mindkét betegség a vérerek degenerálódása – a szívet, illetve az agyat ellátó erek elmeszesedése – miatt alakul ki.

A koszorúerek iszkémiás betegsége természetesen a nőket is érinti. Érdekes, hogy a betegség menopauza előtt sokkal ritkább, mint utána. Úgy tűnik, az érelmeszesedés kialakulása sokkal lassúbb a termékeny életkorban lévő nőknél, mint a férfiaknál, még azonos életkor és azonos rizikófaktorok esetén is. Az IKB nagy jelentősége miatt e jelenség okát is sokat vizsgálták.

koszorúér betegség

Hogy is gondolkodtak eddig róla?

Nagyon sok ideig úgy tartották, hogy a fiatal nők szervezetében kialakuló relatív védettség a női hormonoknak, pontosabban az ösztrogéneknek köszönhető, mivel e hormonok szintje a vérben a menopauza kialakulása után erősen lecsökken. Ezért úgy gondolták, hogy ha a menopauza kialakulása után a nőknek ösztrogén tartalmú pirulákat (szubsztitúciós hormonkezelés) adnak, csökkenni fog a szív-érrendszeri betegségek incidenciája. Sőt, mi több, az ösztrogén tartalmú szubsztitúciós terápiát szívbeteg férfi pácienseknél is kipróbálták.

Az eredmények azonban lehangolóak voltak. A beadott gyógyszerek növelték az IKB incidenciáját és más komoly betegségek kialakulásának kockázatát (mélyvénás trombózis, emlőrák) egyaránt növelték. Jelenleg a HST nagyon ritkán alkalmazott módszer.

Akkor hol van az igazság?

Ha nem a hormonok felelősek azért, hogy a menopauza előtti nőknél kisebb az IKB kockázata, akkor mivel magyarázható ez a jelenség? Erre még nincs pontos válaszunk, azonban történt egy érdekes megfigyelés: 1992-ben skandináv kutatók felfedezték, hogy akinek a szervezetében nagyok a vaskészletek, azoknál nagyobb a szívbetegségek kockázata. Ennek a jelenségnek a magyarázata nem teljesen világos. Valószínű, hogy a vas, amikor nagy mennyiségben van jelen a szervezetben, elősegíti a koleszterin különféle oxidációs végtermékké történő átalakulását. Majd ezek a végtermékek megbetegíthetik az erek belső falát bélelő sejteket (az erek endotéliumát) és érelmeszesedéshez vezethetnek.

A menstruáció miatti vérveszteség következtében a nők szervezetében sokkal kevesebb a vas, mint a férfiakéban. A menopauza után ez a vasszintkülönbség kiegyenlítődik, nőknél és férfiaknál nagyjából azonos, ami összefüggésben áll azzal, hogy a szívérrendszeri megbetegedések gyakorisága is hasonló lesz mindkét nemnél. A feltevést, hogy a magas vasszint előidézi az érbetegségek kockázatának növekedését, egy másik – a Harvard Egyetemen végzett – kísérlet is igazolja. Körülbelül 45.000 férfi étkezési szokásait elemezték, majd követték őket négy éven keresztül.

Észrevették, hogy azoknál a férfiaknál, akik nagy mennyiségű vasat tartalmazó állati eredetű táplálékot (hem-típusú vas) fogyasztottak, nagyobb volt a szívinfarktus incidenciája. A megbetegedési arány növekedését nem lehetett az általuk elfogyasztott zsír- vagy koleszterinmennyiséggel magyarázni. Azoknak a férfiaknak, akik bőven fogyasztottak nagy mennyiségű vasat állati forrásból, a ferritin szintjük is nagyon magas volt, ami arra utal, hogy szervezetükben nagy mennyiségű vas volt elraktározva.

Mi legyen a vassal? Kell vagy nem?

Természetesen szükségünk van vasra, mivel ha nagyon kevés van belőle, hajlamosak leszünk különféle betegségekre, mint amilyen például a vészes vérszegénység is. Azonban a szervezetben lévő túl sok vas szintén nagy problémát okoz férfiaknál és nőknél egyaránt. Ahhoz, hogy a vasat megfelelő szinten tartsuk, a többlet kockázatának elkerülésével, két megoldás lehetséges:

Átállás vegetáriánus étrendre. A növényi táplálékban található vas, még ha elegendő mennyiségben is van, nehezebben szívódik fel, ami csökkenti a többlethalmozódás veszélyét.

koszorúér betegség

Véradás. A véradók életeket menthetnek. Ugyanakkor vasat is veszítenek, megelőzve a vas felhalmozódását a szervezetben, így saját egészségük is javul.

Évente több nő hal meg IKB következtében, mint bármilyen más betegségben. Mégis a nők jobban félnek a rákos megbetegedésektől, mint a szívbetegségektől. A helyzetet tovább bonyolítja a nőknél, hogy náluk az IKB gyakran atipikus formában jelentkezik, ami megtévesztheti az orvosokat a helyes diagnózis felállításában. Ehhez még hozzáadódik, hogy a nők sokszor más beteg személyeket (szülő, férj, stb.) is ápolnak, ami saját egészségük elhanyagolásához vezethet.

Kedves női olvasónk, döntse el, hogy több figyelmet szentel a szívének. Kérjen orvosi segítséget és tartsa szem előtt a kockázati tényezőket: mérje rendszeresen vérnyomását, koleszterinszintjét és vércukorszintjét. Gondolja át életstílusát és üzenjen hadat egészségtelen szokásainak. Ahhoz, hogy másokon segíteni tudjon, fontos, hogy mindenekelőtt ön is egészséges legyen.

 

dr. Ionel Bratu
kardiológus

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: A vas szerepe nőknél a koszorúér-betegségek kialakulásában
Douglas P. Zipes [et al.], Braunwald’s Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine, Ed. VII, 2005; Ed. Elsevier Sounders
Neil Nedley, Proof positive, Cap.3, (Ardmore, OK: Nedley Publishing, 1999)

Kapcsolódó linkek

1. Gyermekkor: Egy nő naplójából
2. A királynő
3. A vas szerepe nőknél a koszorúér betegség kialakulásában
4. Egészségügyi kaleidoszkóp #2 – alváshiány
5. Mit tudsz a húgyúti fertőzésekről?
6. A B12-vitamin az emberi táplálkozásban – Klinikai és szubklinikai diagnózis
7. Orosz gőzfürdő – kiegészítő gyógymód depresszió esetén
8. Receptek a nők egészségéért
9. Alzheimer – a rettegett kór!
10. Testgyakorlás torna várandósság idején (terhes torna)
11. A spenót – a tavasz ajándéka
12. A makula-degeneráció
13. HPV elleni oltás fiatal nőknél
14. Add tovább! – Podisi tapasztalatok
15. Nőnap – Miért szeretjük őket?
16. Gyereksarok: A szándék a fontos