
Receptek
a nők egészségéért
Alkoholmentes koktél cukorbetegeknek
Turmix (2 adag)
Hozzávalók
- 6 szál zöldbab
- 6 gyermekláncfűlevél (vagy rukkola)
- 2-3 spenótlevél
- ½ hámozatlan, friss uborka
- 400 ml víz
- 200 ml szójatej
Elkészítés
A zöldbabot, uborkát, gyermekláncfűt és spenótot megmossuk, majd a turmix gépben a 400 ml vízzel simára mixeljük. Leszűrjük, hozzáadjuk a szójatejet és összekavarjuk.
Az így kapott italból egy-egy csészével fogyasztunk, fél órával ebéd és vacsora előtt. Ez a koktél kordában tartja a cukorbetegek vércukorszintjét.
Cékla-borscs
(16 adag)
Hozzávalók
- 1 kötés friss lestyánlevél
- 1 kiskanál kukoricaliszt
- 1 kötés friss petrezselyemzöld
- 1 kg nyers cékla
- 1 kötés friss zöld kapor
- 5-6 cikk zúzott fokhagyma
- 1 kiskanál friss élesztő
- 4 l langyos (35ºC) víz
Elkészítés
A céklát megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. Megmossuk a lestyán-, kapor- és petrezselyemlevelet, majd apróra vágjuk. Egy 5 literes üvegbe beletesszük az élesztőt és a kukoricalisztet, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a céklát és a zöldfűszereket. Ráöntjük a langyos vizet, gézzel lekötjük és sötét, hideg helyen 3-4 napig tartjuk. Fakanállal naponta megkavarjuk. A megadott idő elteltével leszűrjük, üvegekbe öntjük és elhasználásig hűtőszekrényben tároljuk.
Naponta két pohárral fogyasszunk belőle, fél órával étkezések előtt. Vérszegény és májbeteg (B- és C-hepatitisz) személyek részére rendkívül ajánlott.
Alkoholmentes zöld koktél
(2 adag)
Hozzávalók
- 1 ½ csésze almamust
- 4 spenótlevél
- 8 rukkolalevél
- 1 kötés friss petrezselyemzöld
- 2 zöldhagyma
- 5-6 cikk fokhagyma
- 2 vékony szelet gyömbérgyökér
Elkészítés
A rukkolát, spenótot, petrezselyemzöldet, zöldhagymát és fokhagymát alaposan megmossuk. A gyömbért megmossuk és meghámozzuk. Az almamust felét a turmix gépbe öntjük, hozzáadjuk a többi összetevőt és tejföl állagú masszává mixeljük. Majd beleöntjük a megmaradt mustot és újból összekavarjuk. Poharakba öntjük és tálaljuk.
Amennyiben lehetséges, szűretlenül, rostos formában fogyasszuk, de ha ez nem megoldható, akkor leszűrve, fél órával étkezések előtt. A zöld koktél serkenti az immunrendszert, erősíti a szervezetet a külső tényezők, a vírusok és baktériumok elleni harcban.
Megjegyzés: a spenót és a rukkola leveleket csalánlevéllel vagy gyermekláncfű levéllel helyettesíthetjük. A csalánleveleket kevés sóval dörzsöljük össze, így elveszítik csípősségüket.
Alkoholmentes piros koktél
(2 adag)
Hozzávalók
- 1 érett mangó
- 4 nagy paradicsom
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 2 narancs
- 1 banán
- ½ citrom
- 1 csésze almamust
- 1 kiskanál reszelt narancshéj
Elkészítés
A citrusfélék levét elektromos vagy kézi facsaróval kifacsarjuk. Az így nyert lét a turmix gépbe öntjük, hozzáadjuk a meghámozott, nagy szeletekre vágott mangót, a négybe vágott paradicsomokat, a citrom- és narancshéjat. Jól összekavarjuk, majd poharakba öntve tálaljuk.
Magas kálium- és C-vitamin tartalmának köszönhetően ez a koktél akár könnyű vacsorának is megfelel, különösen egészséges a magas vérnyomásban szenvedők számára, de másoknak is.
Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Receptek a nők egészségéért
Kapcsolódó linkek
1. Gyermekkor: Egy nő naplójából
2. A királynő
3. A vas szerepe nőknél a koszorúér betegség kialakulásában
4. Egészségügyi kaleidoszkóp #2 – alváshiány
5. Mit tudsz a húgyúti fertőzésekről?
6. A B12-vitamin az emberi táplálkozásban – Klinikai és szubklinikai diagnózis
7. Orosz gőzfürdő – kiegészítő gyógymód depresszió esetén
8. Receptek a nők egészségéért
9. Alzheimer – a rettegett kór!
10. Testgyakorlás torna várandósság idején (terhes torna)
11. A spenót – a tavasz ajándéka
12. A makula-degeneráció
13. HPV elleni oltás fiatal nőknél
14. Add tovább! – Podisi tapasztalatok
15. Nőnap – Miért szeretjük őket?
16. Gyereksarok: A szándék a fontos
Receptes linkek
1. Vegetáriánus és vegán receptek #1
2. Receptek a nők egészségéért
3. Vegetáriánus és vegán receptek #3
4. Stresszoldó vegetáriánus receptek #4
5. Vegetáriánus receptek #5