/
1 View0

Figyelem, az élet fontos!

A három kismalac: Bizonyára olvastátok a három kismalac meséjét. Akik látva a tél közeledtét, elhatározták, hogy házakat építenek maguknak. A legfiatalabb, aki lusta volt és egész nap csak játszott, szalmából egy pillanat alatt felépítette a házát. Középső testvére sem igazán kedvelte a munkát, ezért vesszőkből épített magának házat. Csak a legnagyobb testvér bizonyította szorgosságát és bölcsességét azzal, hogy maradandó téglaházat épített. Kezdetben a két kisebb csak nevetett testvérük igyekezetén, hiszen keményen dolgozott, míg ők játszottak, ám amikor megjelent a farkas, s az erős szél tönkretette a szalmából és vesszőből készült házaikat, akkor egyetlen menedékük a testvér téglából készült háza volt. Megúszták az esetet, de saját bőrükön tapasztalták meg nagyobb testvérük jó tanácsát, amit előszeretettel mondogatott: „A kismalac háza legyen olyan, mint egy vár, hogy megvédje őt a gonosz farkastól.”

Befejezetlen történet

Még fiatal vagy és életerős. Egészséges vagy és terveket készítesz a jövőre. Vagy ellenkezőleg, örülsz a szép éveknek és különösebben nem tervezgetsz. Távol van még életedben az ősz.

a három kismalac

Azt és annyit eszel, amennyit bírsz, nem törődsz azzal, hogy egészséges-e vagy sem a táplálék. Akkor fekszel le, amikor már alig tudod nyitva tartani a szemed, és nem érdekel, hogy éjfél van, vagy esetleg már virrad. S amikor a fáradtság miatt már nem vagy képes figyelni, koffeintartalmú- vagy energiaitalokkal tartod ébren magad.

Zsúfolt programod miatt nem igazán van időd mozgásra, csupán az ujjaidat mozgatod SMS-üzenetek írása vagy Playstation-játék közben.

Az évek telnek, s bár még fiatal vagy, szervezeted üzenni kezd. Hízni kezdesz, egyre jobban fáradsz és álmatlansággal küzdesz. Azt mondod, hogy majd csak elmúlik, vagy eldöntöd, hogy változtatsz a dolgokon. Ám rájössz, hogy ez nem is olyan egyszerű. Nem könnyű kocogni a parkban, hiszen elfáradsz, ha már felmész a második emeletre vagy sétálsz tíz percet. S mivel éveken át gyorséttermi ételeket és édességet ettél, a saláták és gyümölcsök ízetlennek tűnnek. Na és mit mondjunk a korai lefekvésről…?

a három kismalac

De mi lesz később, amikor stressz és betegségek zúdulnak az általad felépített „várra”? Nos, erre a kérdésre csak te tudsz válaszolni. Döntéseidtől függ, hogy hosszú és boldog lesz a te történeted, vagy hirtelen és tragikus módon fejeződik be, és belőled csupán egy statisztikai adat marad. Apropó statisztika, talán a mellékelt adatok meggyőznek arról, hogy jó célokat kellene kitűznöd egészséged érdekében.

Tudtátok-e, hogy…?

a három kismalac

  • Az utóbbi években riasztó méreteket öltött a fiatalkorúak körében az agyvérzés előfordulása. Romániában ez a betegség okozza a legtöbb halált, és világ szinten a legtöbb testi fogyatékosságot. A közelmúltban az agyvérzés még időskori betegség volt. Ám azért szenved egyre több fiatal stroke-ot, mert alkoholt fogyasztanak, dohányoznak, éjszakáznak és túlsúlyosak, cukorbetegek és magas vérnyomással küszködnek.
  • Világszinten 2011-ben hozzávetőlegesen 6 millió ember halt meg a dohányzás okozta betegségek miatt (ez Bukarest lakosságának a háromszorosa). S ezekhez hozzáadódik még 600.000 nemdohányzó, zömében nő és gyerek, a passzív dohányzás áldozatai.
  • Az utóbbi 8 évben Romániában megkétszereződött a túlsúlyos gyerekek száma. Ma minden második gyereknek súlyproblémái vannak.

 

Sikert és egészséget kívánok!

Medana Croitoru

Forrás: Élet és Egészség folyóirat: Figyelem, az élet fontos!

Kapcsolódó linkek

1. Kétarcú villámcsapás – az agyvérzés
2. Az agyi vérkeringés felépítése
3. Stroke – tünetek és kockázatok
4. Stroke jelei és megelőzése
5. 8 táplálkozási stratégia – egyél jót a stroke után
6. Agyvérzés tünetei és jelei
7. Cukorbetegség, mint a stroke rizikója
8. Egészségügyi kaleidoszkóp
9. Vegetáriánus és vegán receptek #1
10. Rehabilitáció a stroke után
11. Sztrók a gyerekeknél
12. A stroke és a rák közötti kapcsolatok
13. Mezőménes – mágnes, ami vonz
14. Hidroterápia a stroke utáni rehabilitációban
15. Pszicho-emocionális zavarok: viszonyuljunk megértően a stroke után az érintettekhez
17. Érelmeszesedés: Az agyi értörténés csapatmunkában való kezelése
18. Gyereksarok: A három kismalac: Figyelem, az élet fontos!